SG.hu

120 tonna telefonkönyvet gyüjtöttek össze az iskolások

Tavaly ősszel és idén tavasszal 120 tonnányi újrahasznosítható papír gyűlt össze a Magyar Telefonkönykiadó Társaság (MTT) akciójában.

Az MTT felhívására 111 budapesti iskola kisdiákjai szedték össze a használt telefonkönyveket a fővárosban. Az iskolák az átadott papírmennyiség alapján kilogrammonként 14 forintot kaptak, azaz összesen csaknem 1,7 millió forintot vehettek át. Az iskoláscsoportokat Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi, valamint Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter köszöntötte.

A használt telefonkönyvek begyűjtésének és újrahasznosításának környezetvédelmi jelentősége számokban is jól kifejezhető. Az elmúlt hónapokban leadott használt telefonkönyvek és Arany Oldalak újrahasznosítása 4560 fenyőfát mentett meg a kivágástól, emellett 441 ezer liter gázolaj és 1 millió 113 ezer köbméter tiszta víz papírgyári felhasználása vált feleslegessé. Impozáns az eddigi 10 év eredményeinek összegzése is, hiszen a budapesti gyerekek 1994 óta 2110 tonna telefonkönyvet gyűjtöttek össze.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ok1221 #8
    Ha modjuk lehetne telefonkönyv helyett CD-t választani. De nem...
  • Cat #7
    te se sokat olvasod a lapot :)
    http://www.sg.hu/kereso.php?mit=ink
    http://www.sg.hu/cikk.php?cid=31588
  • TeszteloPontHu #6
    A Matáv nem költ egy fillért sem telefonkönyvre, az MTT a kiadó.
  • mormota #5
    A Környezetvédelmi Minisztérium régi fórumában téma volt a telefonkönyvek ebookra való kiváltása,
    de a minisztérium részéről nem volt válasz ill. megszünt a fórum.
    Hír egy e-könyvről.
    Hogy fér el legalább 20 db. 250 oldalas könyv a zsebünkben?
    http://www.tv2.hu/cikk.php?cikk=100000088423
    2004. április 1. csütörtök 08:40

    Nem kisebb nevek, mint a Sony, a Philips és az E-Ink közösen mutatták be legújabb elektronikus könyv-olvasójukat.
    Az eddig megismert e-book (e-könyv) olvasó eszközök nem arattak túl nagy népszerűséget a vásárlók körében, mivel igen gyenge minőségű a szövegmegjelenítés, és nagy a készülékek mérete. Az új Sony eszköz a hagyományos papír alapú könyveknek megfelelő képtisztaságú kijelzőt tartalmaz, továbbá lényegesen könnyebb és kisebb, hogy a maximális élvezhetőséget és kényelmet nyújtsa felhasználójának. A Philips illetékese szerint ez az eszköz gyökeresen fogja megváltoztatni a könyv- és újságolvasási szokásokat.
    A várhatóan 2004. április 24-én piacra kerülő eszköz a SONY LIBRIe EBR-1000EPtípusmegjelölést kapta, kijelzője a Philips által kifejlesztett 170 pixel/inch felbontást produkáló papírszerű anyag, amely fekete-fehér képet jelenít meg. Miután csak a megjelenés változtatására van szükség, a működtető 4 db. AAA elemmel akár 10 ezer oldalt is elolvashatunk, mi több akár verőfényes napsütésben, vagy szürkületben. A papírszerű hártya felbontása 800 x 600 képpont, mérete 6", és 4 szürkeárnyalat megjelenítésére képes. A LIBRIe méretei: 190 x 126 x 13 mm, tömege: 190 gramm. Saját memóriája 10 MB, ez kb. 20 komplett könyv megjelenítésére alkalmas (könyvenként 500 KB-tal és 250 oldallal számolva), ám memóriája 512 MB-os memory stick PRO kártyával jelentősen bővíthető.



  • Piscator #4
    Az jó.
    Szükséges évenként kiadni ennyi könyvet.
    Óhh, persze, mert percenként változik az előfizetői kör, de arra már (online) tudakozó lenne célszerübb. Vagy ne változzon minden percenként.
    ~~
    A hír csak budapesti diákokat említ, mi lehet az összMo-i mennyiség?
    ~~
    Tőlünk soha nem gyűjtöttek senkik papírt, olyan egészséges környék ez :(
  • [HUN]PAStheLoD #3
    az tényleg jó lenne
  • Eiki #1
    Reméljük az informatika fejlődésével sokkal kevesebb papírt kell majd használnunk, és nem kell ilyen horribilis nyersanyag-mennyiséget felhasználni...