SG.hu

Baja Ferenc válaszolt az internetezőknek

[Magyarorszag.hu] A Magyarország.hu on-line fogadóórájának vendége volt Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokért és a kormányzati informatikáért felelős politikai államtitkára, aki több mint egy órán át válaszolt a fórumozók kérdéseire.

Baja Ferenc szerint a ciklus végére a kormányzati informatikai piac szereplői - az ajánlattevők és az ajánlatkérők is - érzékelni fogják a szolgáltatások árának csökkenését - ígérte az államtitkár. A kormány heteken belül elfogadja az új központi és elektronikus közbeszerzésre vonatkozó rendeleteit, amelyek már a legújabb európai uniós irányelvekkel harmonizálnak, lehetőség lesz elektronikus úton úgynevezett negatív licites, vagy árlejtéses technológiával ajánlatokat tenni és kérni. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják (és Magyarországon a MeH KSZF pilotjai is), hogy ezekkel az intézményekkel akár 30-40 százalékos árcsökkenést is el lehet érni.

Az Elektronikus Kormányzati Központ ma írja alá a szerződést a Kormányzati Portál tartalomszolgáltatásának fejlesztésére kiírt nyílt közbeszerzési pályázat nyertesével, akinek feladata, hogy egységesítse 48 kormányzati intézmény honlapját és a honlapokon lévő tartalomszolgáltatást.

Állami támogatás a szélessávú internet fejlesztésére

Magyarországon a szélessávú internetelérés, illetve annak növelése tekinthető kitörési pontnak. Ennek fejlesztésében támogatásokkal részt vesz a kormány, de az üzemeltetés feladatait már a piaci szolgáltató cégeknek kell átvállalniuk, ezért a szolgáltatás árait is a piac szabályozza. A digitális szakadék leküzdésében az iskolák szerepe valóban meghatározó - ebben az IHM közhálóprogramja a jövő év végére teljes körű megoldást ígér. Az államtitkár szerint a Magyar információs társadalom stratégia programjai csak együtt lehetnek hatékonyak, közöttük nem lehet rangsort felállítani.

Az internet szabadságának vannak negatívumai is, ám a szigorú szabályozással a hálózat leglényegesebb előnyeit korlátoznák - vélekedett Baja. A felelős internetes párbeszéd példájaként a Magyarország.hu fórumát említette, ahol az internetezők saját nevükkel vállalják véleményüket. Az Európai Unióhoz képest nem állunk jól az elektronikus szolgáltatások fejlesztésében, ám a ciklus végére a szigetszerű fejlesztésekkel és a közigazgatási eljárásról szóló törvénnyel a középmezőnybe kerülhetünk. Ekkorra a mintaprojektek és szigetszerű fejlesztések (XR okmányirodák , APEH elektronikus adóbevallás és nyomtatványok letöltése, EMMA munkaügyi nyilvántartás ), valamint a Közigazgatási eljárásról szóló törvény elfogadása igazi áttörést hozhat. Az XR jelenleg 49 okmányirodában működik, az önkormányzatok pedig folyamatosan csatlakozhatnak a rendszerhez. Az elektronikus lakossági ügyintézés jelentős része a Kormányzati Portálon keresztül, központi adatbázisok segítségével bonyolódik, ezt nem kell minden önkormányzatnak egyedül megoldania.

Az elektronikus szolgáltatások kulcsa nem önmagában a számítógépek és más eszközök meglétén múlik, elengedhetetlen az igazgatásszervezés korszerűbbé tétele, illetve az ügyintézők képzése is. A politikai elitben ugyanúgy, mint a magyar társadalom egészében az idősebbek kevésbé, a fiatalok inkább használják a számítógépeket és a modern infokommunikációs rendszereket - fogalmazott Baja Ferenc.

Az ország túlnyomó részén naprakész a földhivatali nyilvántartás, és elkészült az a rendszer is, amellyel az ország bármely pontjáról hozzá lehet jutni a hiteles földhivatali dokumentummásolathoz, sőt, az okmányirodákban is megjelentek kísérletképpen az ilyen szolgáltatást biztosító földhivatali kirendeltségek. Lemaradás csak Budapesten tapasztalható - hangsúlyozta. Baja Ferenc szerint vannak olyanok, akiknek érdeke a jelenlegi helyzet fenntartásra, mert ebből különféle módon tekintélyes többletjövedelemre tesznek szert.

Kényszerű kompromisszum a reprográfiai díj

Baja Ferenc kényszerű kompromisszumnak nevezte a reprográfiai díj megjelenését a nyomtatók és fénymásolók árában, amelyre azért volt szükség, mert ma még nincs teljes értékű módszer a tényleges felhasználás alapján történő szerzői jogdíj fizetésére.

Az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) és a Közháló között az a különbség, hogy míg az EKG az államigazgatási intézmények és a civil szféra között, valamint a brüsszeli Euro-Domain eléréséhez biztosít zárt, fizikailag védett, auditált kapcsolatot, addig a Közháló publikus hálózat. Az EKG-t a Miniszterelnöki Hivatal hozta létre, és üzemeltetését a Kopint-Datorg Rt . - mint a Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában lévő vállalkozás - látja el. A Közhálót az IHM hozza létre, és telekommunikációs cégek működtetik vegyes finanszírozással . Az IHM és a MeH folyamatosan egyeztet a műszaki megoldások és a két hálózat együttműködésének tökéletesítése érdekében. A beszélgetés teljes szövege itt található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Demon Eyes Kyo #9
  Nyomtatókra is, köcsög banda.
 • crx #5
  Azért csak egyes számba beszélj mert én nem választotam ezeket mert másra szavaztam.
 • Runo #3
  Ha kinyomtatsz egy ostoba petőfi verset, azért már fizetned kéne.... hát ezért akarják rátenni :p
 • Tetsuo #2
  Mijen jogon vazze?! A büdös q anyukájukat, én nem hamisítok semmit sem!
 • shim #1
  vazz ez most azt jelenti, hogy *tényleg* rábaszták azt a rohadt reprográfiai díjat?! az uccsó hír amit hallottam efelől még nagyban a vitákról szólt, nem olvastam lezárást...