SG.hu

Megkezdödött a 24 órás nemzetközi programozóverseny

2004. május 1-én szombaton 9 órakor kezdetét vette a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a IV. Nemzetközi 24 órás Programozóverseny.

A Magyar Villamosmérnök-hallgatók Egyesülete és a Simonyi Károly Szakkollégium szervezésében, a Fornax Rt. támogatásával az idei versenyen 27 csapat vesz részt. A verseny februári meghirdetését követően naponta több százan látogatták meg annak hivatalos honlapját. A verseny iránt komoly érdeklődés mutatkozott külföldön is. Összesen 245 csapat regisztrált 4 kontinens 39 országából. A versenyzők részben főiskolai és egyetemi hallgatók, illetve az iparban dolgozó "profik" voltak. A március 20-i internetes előválogatón öt óra állt a csapatok rendelkezésre, hogy a hat egymástól független, fokozatosan nehezedő programozási feladatot megoldják. A legjobb 30 csapat meghívást kapott a budapesti 24 órás döntőre.


A programozóverseny elsődleges célja, hogy hazai és külföldi informatikus hallgatóknak és már végzett, az iparban dolgozó profiknak lehetőséget nyújtson képességeik és önmaguk határainak megismerésére extrém körülmények között. A több mint 10000 euró összdíjazású verseny háromfős csapatok között zajlik, és pontosan 24 órán át tart. A számos részfeladat egy probléma köré épül, melynek megoldása a versenyzők részéről széles körű informatikai ismereteket igényel, ideértve a programtervezést, kódolást, hálózati ismereteket, valamint a mesterséges intelligenciát is. Az alapszintű ismeretek készségszintű használata létfontosságú, szükséges ugyanakkor, hogy a verseny ideje alatt a rendelkezésükre bocsátott írott anyagok önálló feldolgozására és új ismeretek elsajátítására is képesek legyenek. A fejlett problémamegoldó-készség ilyen esetben szintén nélkülözhetetlen.

"Az informatika világában ritkaság a miénkhez hasonló versenykiírás, hiszen a 24 órás megállás nélküli programozás során nemcsak a tudás, a programozói tehetség számít, hanem az is, hogy a résztvevők mennyire bírják a fokozott fizikai és pszichikai igénybevételt. Az előző évhez képest is nagyon erős a mezőny! A selejtezőn résztvevő informatikusok között sokan vannak, akik különböző nemzetközi diákolimpiákon és versenyeken is bizonyítottak már. Izgalmas döntőnek nézünk elébe!" - nyilatkozta Benedek Balázs, a verseny főszervezője.

Magyarországon kívül Lengyelországból, Lettországból, Oroszországból, Romániából és Svédországból érkeztek csapatok a helyszínre. Az idei döntő különlegessége, hogy egybeesik Magyarország Európai Uniós csatlakozásával. A szervezők igyekeztek méltóképpen megünnepelni ezt a jeles eseményt a verseny keretein belül, annál is inkább, mert a résztvevők közül is sokan az EU új tagországaiból érkeztek.


A megnyitón Dr. Bakonyi Péter, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium helyettes államtitkára köszöntötte a résztvevőket hazánk Európai Uniós csatlakozása alkalmából. A versenyt Prof. Arató Péter, a BME Villamosmérnöki és Informatikai karának dékánja, a verseny fővédnöke nyitotta meg. Pontosan 9 órakor megkezdődött a 24 órás verseny. Minden csapat CD-n kapta kézhez a 30 oldalas angol nyelvű dokumantációt és egyéb szükséges anyagokat, valamint a külön a feladathoz készített szimulációs programot. A feladatok az autóversenyzés témája köré csoportosulnak. A megoldandó problémák között szerepel egy olajipari cég irányítása és a feldolgozó, szállító rendszer optimalizálása, autógyári robot programozása és a legérdekesebb feladatként egy terepjárót kell irányítani, navigálni virtuális hegyvidéki környezetben.

Benedek Balázs, a verseny fő szervezője szerint nagyon nehéz feladatsort állítottak össze. A verseny május 2-án, vasárnap reggel 9 órakor fejeződik be. Az előreláthatóan 13 óráig tartó zsűrizés és értékelés után kerül sor az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjkiosztóra. Az érdeklődők a döntő ideje alatt folyamatos videó és szöveges beszámolón keresztül követhetik az eseményeket. A verseny színhelye a BME Informatika Épület (Budapest XI, Magyar tudósok körútja 2., 1117), az ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadó vasárnap délután 2 órakor lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    nem lehet rossz , a terepjárós dolog ha fődíjként kapsz 1 Hummert :)