Budai Péter

Multimédiás kézi számítógép a palmOne-tól

A digitális fényképezőgéppel és hanglejátszóval ellátott mobiltelefonok után egyes gyártók a multimédiás képességekkel felvértezett kézi számítógépekben is üzletet látnak.

Ilyen a palmOne cég legújabb, Zire 72 névre keresztelt kézi számítógépe is, melybe a hagyományos PDA funkciók mellett (naptár, adatbázis, elektronikus dokumentumok és levelek kezelése) digitális fényképezőgép, digitális videófelvevő és MP3 lejátszó került. A kis szerkezet lelke egy 312 MHz-es Intel XScale processzor, ezen felül 32 Mb RAM memóriával látták el. Operációs rendszerként a Palm OS 5.2.8 verziója fut a gépen. A Zion 72 16 bites színmélységű, 65000 képpont felbontású színes LCD kijelzőt kapott. Áramellátásáról egy tölthető, lítium-polimer akkumulátor gondoskodik.


A Zire 72-t 1,2 megapixeles CMOS képérzékelővel és fix fókuszú optikával szerelték fel, mellyel maximálisan 1280x960 pixel méretű állóképeket készíthetünk. Ezen felül lehetőség van további három képméret (640x480, 320x240, 160x120) beállítására is, bár ez utóbbiak leginkább csak e-mailes továbbításra alkalmasak. A fényképezőgép funkció csupán némileg nyújt többet, mint egy mobiltelefon kamera funkciója. A menüből a képméret mellett, alapvető képminőségi beállításokat, fényességet, kontrasztot, színtelítettséget, 4 előre beállított fehéregyensúly értéket, néhány színeffektet (szépia, fekete-fehér) állíthatunk be, valamint megadhatjuk, hogy normál, vagy gyenge fényben fotózunk.

A videó funkció alatt 320x240, vagy 160x120 képpontos mozgóképfelvételre nyílik lehetőség 15 fps sebesség mellett, ASF formátumban. Mind álló, mind mozgóképeink külső SD kártyán tárolhatók, a gép beépített memóriája erre nem alkalmas. Úgyszintén SD kártyán tárolhatunk MP3 hangfájlokat is, melyet a gép MP3 playere egy beépített hangszórón keresztül képes lejátszani. A kézi számítógép oldalán sztereó fejhallgató bemenetet is találunk. A tárolt képeinket és videóinkat visszanézhetjük, de egy saját szoftver segítségével akár egyedi könyvtárakba, galériákba is rendezhetjük, vagy elküldhetjük e-mailen barátainknak, rokonainknak, a Bluetooth kommunikáció nyújtotta előnyökkel.

A Zire 72 az Egyesült Államokban 300 dollár körüli áron kerül forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!