SG.hu

IT-szakmára váltást ajánl az IVSZ a közigazgatásból kirúgottaknak

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége a programozás megtanulását javasolja a közszférából lépítendő munkavállalók számára.

A szervezet közleménye szerint digitálisan képzett munkaerőre ma már minden munkakörben szükség van, miközben a folyamatosan súlyosbodó informatikus-hiány is komoly probléma. Nem csak a pályakezdőknek, hanem a kényszerű pályamódosítóknak is valós alternatíva lehet informatikusnak állni. A 22 ezer betöltetlen informatikus álláshely csak a jéghegy csúcsa.

"A képzéseinket kifejezetten a karrierváltóknak alakítottuk ki, hallgatóink a legkülönbözőbb területekről érkeznek hozzánk: így például újságírót, énektanárt vagy éppen logopédust is képeztünk már át junior programozóvá. Az indulásunk óta eltelt 3 év alatt több mint 280 végzett hallgatónk helyezkedett el sikeresen informatikai területen, sok esetben korábbi fizetésénél jelentősen magasabb összegért.” – mondta el Baráth Barbara, a Green Fox Academy ügyvezetője.

“A váltás előtt állóknak, vagy arra kényszerülőknek nem kell kiemelkedő matematikai tudással rendelkezniük. A logikus gondolkodás, középszintű angol nyelvtudás és némi affinitás a digitális szakmák iránt elegendő lehet ahhoz, hogy valaki junior programozóként, tesztelőként, alkalmazásfejlesztőként folytassa pályafutását.” - tette hozzá Boda József, a Codecool programozóiskola társalapító-ügyvezetője.

“Az IVSZ minden karrierváltásban gondolkodó számára megfontolásra ajánlja az informatikus pályát, ami már most a gazdaság legerősebb hajtóerejét jelenti“ - mondta el Major Gábor, az IVSZ főtitkára. “Rohamosan nő az informatikus végzettséget követelő munkák száma, uniós adatok szerint Európában 600-700 ezer szoftverfejlesztő hiányzik, és 2020-ra ez a szám 900 ezerre nő majd. Digitális kompetenciákkal pedig már most szinte minden munkakör betöltéséhez rendelkeznünk kell, és ez az igény a jövőben egyre nagyobb lesz a munkaerőpiac részéről” - tette hozzá.

Az elbocsájtottaknak járó átképzési hozzájárulás a legtöbb esetben fedezni tudja egy informatikai átképzés költségét, és akár állásgaranciával nyújt lehetőséget egy jövőbiztos karrier elindítására. Emiatt is ösztönzi az IVSZ arra az érintett állami alkalmazottakat, hogy keressék fel az oktatást nyújtó szervezetek weboldalait, ahol a lehetséges informatikai átképzési lehetőségek felől érdeklődhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Zoliz #4
  A Codecool nem az átverős, lenyúlós cég ami milliókat kér olyan oktatásért ami ingyen beszerezhető a netről?
 • esztyopa #3
  Kolosszális eredmény !/Már mint a magyar média hájpolásában/
  3 év alatt 280 !
  Hát ez igazi áttörés...
  Komolyan gondolkodom,hogy volt bérszámfejtőként átképzem magam...
  sebésszé !/Az se lehet nehezebb/
  /Csak latinul kéne egy kicsit tanulni. Micsoda fenomenális lehetőségek !
 • kékherceg #1
  :DDD Igen, az csak így megy magától...