Berta Sándor

Real-Apple - együttműködés az online zenei piacon?

A Real Networks mindenképpen létre akar hozni egy digitális zenei szövetséget az Apple-lel. A Real Networks vezérigazgatója, Rob Glaser egy e-mailben "taktikai együttműködést" kínált Steve Jobsnak, az Apple vezetőjének.

Minderről a New York Times nevű tekintélyes amerikai lap számolt be. A lap szerint a kooperáció a Microsoft ellen fog irányulni. Glasert konkrétan az Apple "Fairplay" szoftvere érdekli, amelyet szívesen használna a Real Networks is, ezáltal pedig a Rhapsody zenei szolgáltatás kompatibilis lehetne az Apple iPod MP3-lejátszójával. A Real Networks fejébe vette azt is, hogy az iPodot tenné meg az online zeneszolgáltatásai és a szoftverei mellé az első számú hardvereszköznek.

Ez a lépés Rob Glaser szerint már csak azért is praktikus lenne, mert a Real Networks ugyanazt az AAC szabványt használja, mint az Apple. A Real az együttműködéstől azt reméli, hogy megakadályozhatja a Microsoft WMA szabványának elterjedését és térhódítását. A New York Times értesülései szerint Rob Glaser azt is hangsúlyozta az e-mailben, hogy ha az Apple nem lenne nyitott a kooperációra, akkor a gazdasági feltételek miatt különben kénytelen lesz együttműködni a Microsofttal, még akkor is, ha ez ellenkezik az elveivel, ám ugyanakkor igen érdekes lehetőséget is látna a WMA szabványra való váltásban.

Mivel az Apple és a Real Networks együttműködésének az lenne a feltétele, hogy az Apple más vállalatok számára is hozzáférhetővé teszi a szoftverét, ezért a piaci elemzők szerint Steve Jobs el fogja utasítani ezt az ultimátumszerű ajánlatot, hiszen az Apple-nek semmilyen érdeke nem fűződik ahhoz, hogy más cégek eszközein is működjön a szoftvere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!