Spencer

Megjelenik a piacon az első IVDR adattároló eszköz

Egy immár több mint két éve bejelentett cserélhető merevlemez technológia végre bemutatkozik a kereskedelmi forgalomban: a tokiói székhelyű IO Data Device bejelentette a világ első IVDR (Information Versatile Disk for Removable) kompatibilis meghajtóját és lemezeit.

Az IVDR szabványt egy harmincnyolc elektronikai nagyvállalatból álló konzorcium fejlesztette ki, melynek tagjai között találhatjuk többek közt például a Fujitsut, a Hitachit, a Pioneert, a Sanyot, a Sharpot és a JVC-t. Korábban olyan pletykák keltek szárnyra, melyek szerint a konzorciumba a Sony és a Toshiba is be fog lépni, azonban erre mind a napig nem került sor. Az egyik legfrissebb tag egyébként nem más, mint a Toyota. A konzorcium célja egy olyan könnyen mobilizálható adattároló megoldás kifejlesztése volt, mely a CD-khez és DVD-khez hasonló egyszerű adathordozást tesz lehetővé, de azokkal szemben nem optikai, hanem mágneses elven működik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyításhoz

A 2002-ben debütált technológia első kézzel fogható gyümölcse a tavalyi CES (Consumer Electronics Show) szakkiállítás keretein belül debütált. Akkor egy 1,8 colos miniatűr hordozható merevlemez prototípusáról hullott le a lepel. A japán IO Data Device most első körben 2,5 colos IVDR termékekkel jelenik meg a piacon, azonban az ígéretek szerint nem kell majd sokat várnunk az 1,8 colos IVDR Mini eszközök kereskedelmi forgalomban történő bemutatkozására sem. A gyártó várhatóan még ebben a hónapban megkezdi a 20 GB-os kapacitással rendelkező első IVDR szett forgalmazását, mely szettben egy merevlemez, valamint egy USB 2.0 interfészes adapter kap helyet. A kitt ára 320 dollár lesz, a 20 GB-os lemezek pedig 225 dollárba fognak kerülni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyításhoz

Az IO Data Device újdonsága Windows XP, Windows 2000, Windows Me, Windows 98 SE, Mac OS 9.x, Mac OS 10.1 és Mac OS 10.3.1 operációs rendszerek alatt egyaránt használható. A hálózati adapterről, valamint USB portról egyaránt üzemeltethető eszköz 9,7 x 13,7 x 2,2 centiméteres méretekkel rendelkezik, tömege pedig 119 gramm. Egy-egy cserélhető lemez 71 grammot nyom a mérlegen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • knwd #16
    FI - RE - WI - RE

    Pont.

    Most minek ez? Haverom 40 gigás firevirés vincsije tökéletesen használható ilyen célokra. Jó, ez kisebb, de az sg-n volt már cikk qva kicsi merevlemezről, szal... most ennek tényleg örülni kell?...

    Üdv
  • Munch #14
    Ez most mi a faszra jó???? :DDDD
    Pofám leszakad már ennyi hülye idétlen kütyüt kitalálnak... DE MINEK!!!!!!
  • [HUN]PAStheLoD #13
    arra meg a beépített 60 gigás a jó
  • Steroid #7
    Szerintem jó dolog mert, kicsi elfér akárhol, valamennyire biztos strapabíró is, bár ezt igy elsőre kétlem, de van hozzá tok :) Az ára meg sok még és itt a mégen van a hangsúly mikor egy mocskos flashdrive ami 512mb 30-40e Ft akkor ehhez képest az az 50e 20gigáért nem sok, egyébként meg egy év azt ugyanúgy megkapod 30ért a gyrososnál :)
  • Tetsuo #5
    A Japánok -gondolom- veszik mint a cukrot, de a sóherebb EUsok biztos nem. A sóher itt nem feltétlenül rossz tulajdonság, a Japcsiknak csak az a lényeg h új legyen és kawaii, más nem számít!
  • Ph03niXx #4
    Ja, az ára az egy kicsit brutális. Remélem azért meg van az az előnye a mobil-rackhez képest, hogy run-time lehet cserélni... mert ha nincs akkor abszolút semmi értelme.
  • RogueGigi #3
    50rongy 20gigáért? Sztem ez betegen sok.. Talán majd ha 1-2ezer lesz.. Ennyiért veszek 2 40gigás vinyót mobile rackel, és cserélgetem azt :P
  • Gresi #2
    Nekem úgy tűnik, hogy spéci merevlemezekről van szó mindössze? Ezek nem lesznek Bad Sector-osok? Mondjuk 2x véletlenül odaütődik valamihez, és game over. Azért a hordozhatóságnál fontos az, hogy strapabíró legyen...