SG.hu

Postamúzeum nyilt az interneten

A Postai és Távközlési Múzeumi Alapítvány - az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által meghirdetett "e-világ digitális kultúra" pályázat egyik díjnyerteseként - 2004. április 6-tól az interneten jeleníti meg a Postamúzeum több, mint 5800 darabból álló történeti fényképgyűjteményét, valamint a Telefónia Múzeum "A Lármafától a világhálóig" című állandó kiállításának anyagát. Az Axelero Internet támogatásával létrejött virtuális kiállítást Jambrik Mihály közigazgatási államtitkár nyitotta meg.

A Postai és Távközlési Múzeumi Alapítvány auditóriumában megrendezett ünnepélyes "weboldal-avatón" átadott portálokon (www.postamuzeum.hu, www.kommunikaciosmuzeum.hu, www.hirkozlesimuzeum.hu, www.belyegmuzeum.hu) a virtuális látnivalók gombra kattintva a Postai és Távközlési Múzeumi Alapítvány Postamúzeumának több mint öt és félezer darabot számláló fotógyűjteményét, valamint a Telefónia Múzeum budai várban megtekinthető kiállításának 230 tárgyi és dokumentációs emlékét ismerhetik meg a virtuális tárlat látogatói - a magyaron kívül angol vagy német nyelven is.

Az Axelero Internet a weboldal infrastruktúrájának működtetésével - a webszerver elhelyezésével és az ehhez szükséges szélessávú internetkapcsolat biztosításával -, valamint a domain-címek fenntartásával járul hozzá a virtuális múzeumhoz.

A weboldalakon megtekinthető fotógyűjtemény a hírközlés képes szakmatörténeti dokumentációja az 1870-es évektől napjainkig. Különösen gazdag képi anyagot mutat be a századforduló előtti és utáni évtizedekből, hiszen az akkor világszínvonalon működő Magyar Királyi Posta a legnevesebb hazai fényképészekkel dolgoztatott. A két világháború közötti időszak krónikásai közé a Posta Kísérleti Intézet fényképészei tartoznak. A Magyar Távirati Iroda munkatársai közel 30 éven keresztül dolgoztak megrendelésre a postának, a riporterek képei így megörökítették a nagyobb létesítmények alapkőletételét, a fontosabb postai eseményeket, az új postahivatalokat, telefonközpontokat és a rádiózás, majd a televíziózás megindulásával a nagy számban megjelenő adótornyokat.

A Telefónia Múzeum virtuális tárlatlátogatása alkalmazkodik a hagyományos kiállításokéhoz: alaprajz segítségével lehet végigsétálni a termeken az egyes tárgyak között. A kívánt terembe egyszerű kattintással lehet belépni, és ugyanígy lehet választani a termen belül is zónákat és tárgyakat. A kiválasztott tárgyakról fénykép és leírás jelenik meg: a kinagyítható képeken az egyes részletek is jól tanulmányozhatók. A tárgyleíró kartonok adatai minden lényeges információt tartalmaznak. A honlap "történeti áttekintés" részében a Telefónia magyarországi 125 évének eseményeit ismerhetjük meg 1881-től 2004-ig. A weboldalról a linkgyűjtemény segítségével a Telefóniához kapcsolódó további hazai és külföldi honlapra léphetünk tovább.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!