SG.hu

Népesedési adatbázis az interneten

[Magyarorszag.hu] Megnyílt a Népesedési Kormánybizottság népesedési információs rendszerének honlapja. A folyamatosan bővülő oldal a közvélemény, a kormány, az ágazati minisztériumok és a szakértői közönség számára ad ismereteket és eszközöket a népesedési politika tanulmányozásához.

A kormány 2001-ben létrehozta a Népesedési Kormánybizottságot, aminek elsődleges feladata a Nemzeti Népesedési Program kidolgozása és megvalósítása. A népesedési folyamatokra közvetlenül vagy közvetve hatást gyakorló intézkedések vizsgálatára, a demográfia nyomon követesésére jött létre a népesedéspolitikai információs rendszer az interneten. A portál a közvélemény, a kormány, az ágazati minisztériumok és a szakértők számára ad ismereteket folyamatosan bővülő tartalommal, nyilatkozta csütörtöki sajtótájékoztatóján Szekeres Imre, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára. A honlap segítséget nyújt a népesedést befolyásoló intézkedések előkészítéséhez és következményeinek nyomon követéséhez, valamint más kormányzati döntések hatásainak felméréséhez.

A nepinfonak lényeges részei a foglalkoztatás, a lakáshelyzet, és tartalmazza az oktatásra vonatkozó adatokat, mindemellett megtalálható az idősödés folyamatainak monitorozása, a nyugdíjbiztosítási, egészségbiztosítási és gondozási témakörök ismertetése is - tette hozzá a honlap vezető szakértője, Hablicsek László KSH-igazgatóhelyettes. A társadalmi egyenlőtlenségek lényeges mértékben módosítják a demográfiai magatartást, ezért az adatbázis tartalmazza a szociális ellátottságot és a társadalmi integráltságot jellemző adatokat is.

Magyarország májustól csatlakozik az Európai Unióhoz, ezért a honlap nemzetközi információs részében uniós szabályozások, ajánlások és a tagországok speciális jóléti rendszereinek adatai is megtalálhatóak. Az EU követelményeinek megfelelve szükséges, hogy a portál hasznos információs bázisa legyen a területi elemzéseknek, tágabb értelemben egy területi népesedéspolitika számára is. Az oldal segítségével a regionális önkormányzati szervek könnyebben kialakíthatják népesedési politikájukat, és az adatbázisok felhasználásával fejlesztési tervek, pályázatok megalapozása és hatásvizsgálatok elkészítése egyaránt lehetséges.

Hablicsek László elmondta: az új honlap nyílt, közinformációs rendszer, amelyben az állampolgárok is megtalálhatják az őket érintő, demográfiai szempontból releváns információkat. Ilyenek: a területi adat- és térképtár, az előreszámítások, a kistérségi munkaerő-kínálati előrebecslések és a háztartás-demográfiai adattár. A nepinfo a MEH Stratégiai Elemző Központjának felügyelete alatt működik, teljes kapacitással várhatóan június végétől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!