Spencer

Az Intel egyesíti asztali és notebook processzor architektúráit

Az Intel három év múlva a jelenleg Merom fejlesztési kódnevet viselő processzormagot kívánja alkalmazni mind az asztali PC-kbe, mind pedig a hordozható számítógépekbe szánt új chipjei esetében.

Az Intel 2007-ben újra egyesíteni fogja az asztali számítógépekben és notebookokban használatos processzorok architektúráját. Szakértők szerint a Meromnak köszönhetően egy minden korábbinál hatékonyabb működésű, nem annyira a lehető legmagasabb működési frekvenciára kihegyezett architektúra honosodik majd meg az asztali rendszerek piacán.

A Merom tulajdonképpen a jelenleg forgalomban lévő, kifejezetten notebookokba szánt Pentium M processzorok leszármazottjának tekinthető. Mint ismeretes, a Pentium M chipek jelentősen alacsonyabb frekvencián üzemelnek, mint az asztali számítógépekbe szánt Pentium 4 processzorok, azonban ezzel párhuzamosan sokkal hatékonyabb működésre képesek és jelentősen kevesebbet fogyasztanak. Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a Merom mag megjelenését követően nem fog csökkenni az asztali rendszerek teljesítménye, azonban biztosra vehető, hogy az órajel növekedés mértéke vissza fog esni.

Egyesek úgy vélik, hogy a notebook technológiák már 2006-ban megvetik a lábukat az asztali számítógépek piacán, még pedig a Merom közvetlen elődjének tekinthető Jonah révén. Az Intel természetesen mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy a vártnál esetleg alacsonyabb frekvenciájú új processzorai ne ábrándítsák ki a vásárlókat, ezért nemrégiben bejelentette, hogy hamarosan új processzor típusjelzési rendszert fog bevezetni.

"Az alacsony fogyasztású Pentium M chipek több tekintetben is versenyképes alternatívát jelentenek a Pentium 4 processzorok számára, még azzal együtt is, hogy működési frekvenciájuk jelentősen alacsonyabb. Mivel manapság már az asztali számítógépek esetében is egyre égetőbb problémát jelent a nagy fogyasztás és hőtermelés, logikus lépésnek tűnik a notebook technológiák asztali PC-s piacra történő bevezetése" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Nathan Brookwood, az Insight 64 elemzője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #7
    nem ismerik el. az AMD másik utat választott, ennyi.
    amíg nem ismerjük a Merom (végre egy jó név az inteltől) architektúráját(szóismétlés rúlzik), nem innék előre a maci bőrére.
  • mir #6
    az, hogy egy architektúra fejlesztésével leállnak nem az architektúra bukását jelenti, hanem azt, hogy az adott architektúra már nem fejleszthető tovább, vagy nem éri meg. és a kettő nem ugyan az. pl. a pentium architektúrát sem fejlesztik már, ennek ellenére szerintem nem bukott. ennyi erővel minden, ma már nem gyártott architektúra bukott? nem.
  • [HUN]PAStheLoD #2
    hát intel könnyen van .. eddig is törekednie kellett volna a kisebb fogyasztásra ~ kisebb hőleadásra ...