Spencer

Nvidia NV40: 16 futószalag, 210 millió tranzisztor

Egyes források szerint immár biztosra vehető, hogy hamisak voltak azon korábbi pletykák, melyek szerint az Nvidia közeljövőben érkező aktuális nagyágyúja, az NV40 nyolc renderelő futószalaggal rendelkezik.

Az Nvidia állítólag néhány személynek nemrégiben elárulta, hogy az NV40 nyolc helyett tizenhat renderelő futószalaggal rendelkezik és nem kevesebb mint 210 millió tranzisztorral büszkélkedhet. Ezenkívül azt pletykálják a szakmában, hogy az Nvidia korábban már legyártott néhány NV40 prototípust, azonban később ezeket nem megfelelőnek minősítette és új fejlesztésekbe kezdett. A közeljövőben érkező NV40 állítólag már egy teljesen más grafikus processzor lesz, mint az eredeti NV40. Készülőfélben van egyébként az NV45 is, mely tulajdonképpen az NV40 PCI Express interfészes továbbfejlesztett változatának tekinthető, arról azonban egyelőre nem sok információnk van, hogy ez az újdonság pontosan mikor fog megjelenni a kereskedelmi forgalomban.

Különböző források szerint elképzelhető, hogy az Nvidia az e héten a németországi Hannoverben zajló CeBIT számítástechnikai szakkiállításon már bemutatja az NV40 első működőképes prototípusát, azonban azt nyugodtan el lehet felejteni, hogy a vállalat már a CeBIT megtartja az újdonság hivatalos bejelentését, illetve, hogy a közeli hetekben megkezdi annak kereskedelmi forgalmazását. Az Nvidia várakozások szerint valamikor áprilisban tartja majd meg az NV40 hivatalos bejelentését, és csak valamikor néhány héttel ezt követően debütálnak majd az első NV40 kártyák a piacon. Amennyiben hinni lehet a pletykáknak, a nagy konkurens ATI Technologies képes lesz valamivel hamarabb megjelenni a piacon következő generációs grafikus megoldásával, az R420-szal.

Az NV40-es grafikus processzor a TSMC, vagy az IBM gyártósorain fog készülni, még pedig 0,13 mikronos technológiák segítségével. A mikrochip működési frekvenciája várhatóan 500-600 MHz körül fog alakulni. Érdekesség, hogy az NV40, a konkurens ATI Technologies-féle R420-hoz hasonlóan lényegében mindenfajta memóriával kompatibilis lesz, így a piacon DDR, GDDR2, illetve GDDR3 memóriachipekkel szerelt NV40-es videókártyák egyaránt kaphatóak lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #33
    ezt minden topikba beirod, ahol az nvidia szopasara lehet kovetkeztetni ? ;)

    sztem amugyis elobb fogod Te FX-eken tergyepelve lecummantani apucit :D
  • Csatti #32
    :)) jézus
  • mir #31
    az inq télleg kacsalap.
  • mir #29
    grat. ezért szeretek ide járni. az ilyen intellektuális megmozdulásokért
  • [NST]Cifu #26
    Hát a moncsi nem lehet gond, még ha Plug&Play monitornak is ismeri fel, akkor is mennie kell magasabb felbontásban/színmélységben. Tuti, hogy a videókártyával, vagyis annak driverével van valami gubanc. Az, hogy amikor "ismeretlen" a videókártya, és PCI-osnak nevezi, az ne zavarjon, simán válaszd ki, és telepísd fel hozzá a drivert, utána működnie kell.
  • Csatti #24
    Sajnálom de gőzöm sincs mi a gond, nálam még sosem volt ilyen gond.
    Megprobálhatod eltávolítani a hardvert (az eszközkezelőben, nem a gépből :) ), aztán feltenni a drivert majd újraindítani a wint, majd megnézni mi lesz, a felbontást valóban okozhatja az, hogy nincs beállítítva a monitor, de a vidkártya fel nem ismerése is kiválthatja ugyanezt.
  • Csatti #20
    You are welcome! :)
  • Csatti #18
    Pipe: angol szó jelentése cső. Magyar szakirodalomban általában futószalagnak szokták fordítani, mind szoftveres mind hardveres értelemben használják. Alapvetően arról van szó, hogy az egyik oldalon adatokat tömnek bele, amit a másik oldalon kiolvasnak, aki nem programozik az mondjuk linuxnál találkozhat "személyesen" ilyennel | karakter jelzi és programok közti adatátvitelt tesz lehetővé. Vidkártyánál képpontokat "tömnek" bele majd ezen mindenféle műveletet végeznek, végül a túloldalon kijön a "kész" képpont.
  • Csatti #17
    Nehogy azt hidd, hogy csakk téged zavar. Nyugaton elkezdték aztán pillanatok alatt nálunk is elterjedt... :(
  • cifuatwork #15
    Szerintem itt már csak abbanm lehet hinni, ha megjelenik a kártya, és rendesen górcső alá is lehet venni, hogy az nV mit mond, az már régóta nem számít semmit (lásd a 8 pipe-snek hírdetett GeForce FX 5800/59x0 család).
    A memória sávszélesség szerintem nem lesz gond, ha kellően gyors GDDR3-as ramokkal szerelik, csak az meg elég drága, a kérdés inkább az, hogy a GPU képes lesz-e kellően helyt állni az R420-al szemben.

    Arra pedig tényleg kiváncsi leszek, hogy fogják hűteni a GPU-t, mert 210 millió tranyó 0.13 mikronos gyártástechnológia esetén.... hát fűteni fog annyi szent (és vajon mennyi energiát vehet fel? átlépjük a 100W-os "álomhatárt"?)...