Spencer

Nagy teljesítményű 300 GB-os Fujitsu merevlemez

A Fujitsu a Hitachi példáját követve kiadott egy olyan, elsősorban a vállalati szektorba szánt új merevlemezt, melynek adattároló kapacitása 300 GB.

A Fujitsu Computer Products of America munkatársai lerántották a leplet a tízezres percenkénti fordulatszámmal rendelkező merevlemez behemótról, még pedig egy kistestvér társaságában. Utóbbi modell kapacitása "csak" 147 GB, viszont a lemezek percenként tizenötezret pörögnek.

Joeg Hagberg, a vállalat marketing részlegének alelnöke a bejelentés kapcsán elmondta, hogy a 300 GB-os kapacitású csúcsmodell révén a vállalatok minden korábbinál költséghatékonyabb módon építhetnek komoly teljesítményű adattároló rendszereket. Hagberg utalt arra, hogy mindkét újdonság esetében több mint 25 százalékkal emelkedett a belső adatátviteli sebesség. Ennek köszönhetően a MAT sorozatú, percenkénti tízezres fordulatszámú példányok esetében 132 MB/s-os, a MAU sorozatú, percenkénti tizenötezres fordulatszámú modellek esetében pedig 147 MB/s-os belső adatátviteli sebességről beszélhetünk.


Mind a MAT, mind pedig a MAU típusjelzésű Fujitsu winchesterek úgynevezett vállalati modelleknek számítanak, vagyis a gyártó elsősorban nagy teljesítményű kiszolgáló számítógépekbe, illetve adattároló rendszerekbe szánja őket, nem pedig otthoni, vagy irodai asztali számítógépekbe. A vállalati vásárlóknak azonban egyelőre mindkét új modellre várniuk kell, ugyanis a cég képviselőinek elmondása szerint a tízezres fordulatszámú merevlemez újdonságok első példányai áprilisban, a tizenötezres fordulatszámú winchesterek pedig várhatóan csak júniusban jelennek majd meg a kereskedelmi forgalomban.

A Hitachi Global Storage Technologies nemrégiben jelentette be saját fejlesztésű 300 GB-os merevlemezét, mely a most debütált Fujitsu újdonságtól eltérően nem négy, hanem öt lemezt rejt a belsejében. A Fujitsu szerint a négylemezes konfiguráció kisebb fogyasztást, valamint alacsonyabb gyártási költségeket eredményez. A Fujitsu és a Hitachi 300 GB-os meghajtói egyébként egyaránt 3,5 colos méretben készülnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • davos80 #11
    Samsungot veszünk!Ez is alalp!
  • gz8 #10
    Maxtort sem veszünk. Ez is alap.

    A "kamionról leesett ár" dolgot meg inkább haveri körben kérdezd, ez nem a hely.
    Harmadszorra pedig: regisztráld magad, és utána fikázz
  • _Vegeta_ #8
    ijjj ... az en vinyom csak 30-40mega/sec-et tud es tok uj most vettem... ennyire le lennek maradva ? :|
  • Cat #7
    ha most jelent meg, még 2-3 hónap mig magyarországon is kapható lesz
  • mir #6
    "(Fujitsu-t alap, hogy nem veszünk)"
    Pedig jobbak, mint amiket a boltban meg tudsz venni. mondjuk drágábbak is.
  • gz8 #3
    Ez ebben a formában nem igaz. Ha egy autóba 120 Nm-es nyomatékú motor helyett 360 Nm nyomatékú motort építek, attól háromszorosára nő a végsebesség? Nem valószínű...
  • Inquisitor #2
    Nem is az az érdekes, hogy pörög.
    Ugye egy vinyó sebessége nem csak, főleg nem a fordulatszámtól függ.
    Ellenben ha jól értem akkor ez a HDD a "szokásos" 40GB lemezek helyett 147GB lemezekkel lesz megpakolva.
    Na az kérem ugyanolyan fordulatszámnál 3x-os sebességet jelent!
    Ha kiadják SATA-ban, akkor rövidesen tényleg lesz vinyó ami 150MB/s-et tud :)
  • davos80 #1
    Hát pörög...