Spencer

Lenovo Vela: a világ első duálkijelzős notebookja

Kína legnagyobb számítógépgyártó vállalatának, a Legendnek egyik leányvállalata, a Lenovo bejelentette, hogy hamarosan megjelenik a piacon a világ legelső kétkijelzős hordozható számítógépével.

A jelenleg Vela fejlesztési kódnevet viselő újdonság előreláthatólag idén ősszel debütál a kereskedelmi forgalomban és tudni lehet róla, hogy az Intel Sonoma nevezetű következő generációs mobil platformjára épül. A meglehetősen innovatív kialakítású Vela notebook fő folyadékkristályos kijelzője 15,4 colos képátlójú és teljesen hagyományos módon használható, ezzel szemben a 4,4x2,4 colos, külsőleg elhelyezett LCD igazi unikum. A második kijelző lényegében kéziszámítógép vonásokkal vértezi fel a Velót, vagyis segítségével a notebook szétnyitása nélkül is megnézhető a digitális naptár, vagy például letölthetők az elektronikus levelek.

Szakértők szerint nem a Lenovo-féle Vela lesz az egyetlen kétkijelzős notebook, ugyanis az Intel nemrég mutatta be azt a Florence fejlesztési kódnevű vadonatúj, kétkijelzős hordozható számítógép-platformot, mely várhatóan divatot fog teremteni a számítógépgyártó cégek körében. Korábban is voltak már egyébként olyan kezdeményezések, melyek a notebookok csukott állapotbeli funkcionalitását hivatottak növelni, így például több gyártó kínálatában is fellelhetők olyan modellek, melyek csukott állapotban MP3-lejátszóként használhatók.

A Lenovo Vela esetében rendkívül fontos szerephez jutn a Sonoma kódnevű mobil Intel platform szerves részét képező új Pentium M processzor. Ez a jelenleg Dothan fejlesztési kódnevű chipújdonság a legfejlettebb 0,09 mikronos gyártási technológiák segítségével készül és 2 MB másodszintű gyorsítótár kap benne helyet. A Sonoma része lesz ezenkívül az Alviso nevezetű alaplapi chipkészlet, mely minden korábbinál szélesebb körű vezetéknélküli hálózati szolgáltatásokat vonultat fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #4
    Látom, te is érted a tréfát
  • rolika #3
    kép???