SG.hu

2006-ra elektronikusan fogják felírni a gyógyszereket

[Magyarorszag.hu] 2006-ra végleg felválthatja a papír alapú receptfelírási gyakorlatot az elektronikusan kiállított és ellenőrzött vény. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az átfogó informatikai hálózat segítségével percről percre követni tudja majd az egészségkassza egyenlegét.

A gyógyszerkassza kiadásainak ellenőrzése, a betegek által igénybe vett támogatások felülvizsgálata nem újdonság. A gyógyszertárak jelenleg hetente, kéthetente vagy havonta jelentik forgalmukat az Országos Egészségbiztosítónak, a fekvőbeteg- és járóbeteg-ellátó intézmények szintén havonta küldenek adatokat a forgalomról. Az OEP ezért jelenleg is képes arra, hogy egy beteg kezeléseit, receptkiváltásait öt évre visszamenőlegesen ellenőrizni tudja. Ahhoz azonban, hogy percről percre láthatóvá váljon az egészségügyi kassza és a patikákban megforduló évi 180 millió vény, fejlettebb hálózatra van szükség.

A tavaly elindult informatikai fejlesztés célja, hogy az egészségbiztosítási alap évi több mint ezermilliárdos kiadása átláthatóbb legyen mind az OEP, mind a Pénzügyminisztérium számára. A rendszer segítségével nemcsak végösszegeket ellenőrizhetnek a szakemberek, hanem a folyamatokat is nyomon követhetik: milyen receptet rendel a szakorvos, milyen receptet ír fel a háziorvos, és végül mekkora összegben vált ki gyógyszert a patikában a beteg.

Az OEP által tervezett informatikai rendszer első körébe a gyógyszertárak kapcsolódnak be, ez 2004 végére megvalósulhat - mondta el Király Gyula, az OEP informatikai főigazgatója. A fejlesztés második lépéseként pedig lehetővé válik, hogy az orvosok (háziorvosok, majd később a szakorvosok is) GPRS alapú adatszolgáltatással bekapcsolódjanak az OEP központi rendszerébe. A végső változat szerint 2006-ra az elektronikus vényfelírás és -ellenőrzés teljes egészében felválthatja a papír alapú gyógyszerrendelést.

A háziorvosi körzetek informatikai felszereltségét, valamint a körzeti orvosok képzésében az informatikai tárca nyújthat segítséget. Az egészségbiztosító célja, hogy a közintézményekkel egyidőben a háziorvosi rendelők is bekapcsolódhassanak a közhálóprogramba, és hozzáférhessenek a szélessávú internetkapcsolathoz. A gyógyszerrendelések a háziorvosi és a gyógyszertári rendszereken keresztül az OEP-hez kerülnek, de a személyes adatokhoz jogtalanul továbbra sem férhet hozzá senki. Király Gyula elmondta, bár a rendszer kiépítése még csak most kezdődik, az adatbiztonság és a személyes adatok védelme a legfontosabb szempontok egyike a projekt megvalósítása során, mert a vény tartalmazza többek között a TAJ-számot is.

Az egészségbiztosító tavaly óta megküldi a háziorvosoknak az általuk felírt gyógyszermennyiséget, valamint azt, hogy ez a többi háziorvoshoz viszonyítva több-e vagy kevesebb. Az adatok összehasonlításával már az orvos is ellenőrizheti saját gyógyszerfelírási gyakorlatát. Ez a módszer eddig is lehetővé tette az OEP számára, hogy a gyógyszercégek által generált indokolatlan gyógyszerforgalmakat ellenőrizze, az új rendszerrel azonban nem utólag kell intézkedni, hanem azonnal láthatóvá válnak az ilyenfajta tendenciák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!