Spencer

Vulcan FlipStart: 450 grammos mini notebookújdonság

A mindössze 14,7 centiméter hosszú, 10,1 centiméter széles és 2,5 centiméter vastag liliputi notebook még akár zsebben is hordozható, többek közt már csak azért is, mert tömege mindössze 450 gramm.

Az eddigiekben azt gondolhattuk, hogy 1,3-1,4 kilogrammnál könnyebb notebookot képtelenség legyártani, a napokban megrendezett Demo 2004 szakkonferencián azonban bemutatkozott az a Vulcan FlipStart nevezetű újdonság, mely alaposan átformálja a kis és könnyű notebookokról alkotott eddigi elképzeléseinket. A mindössze 14,7 centiméter hosszú, 10,1 centiméter széles és 2,5 centiméter vastag liliputi notebook még akár zsebben is hordozható, többek közt már csak azért is, mert tömege mindössze 450 gramm. Félreértés ne essék, a FlipStart nem egy nagyra nőtt kéziszámítógép, hanem sokkal inkább egy alaposan összezsugorított hagyományos hordozható számítógép, annak minden fontos alkatrészével.


A különleges számítógép lelke nem más, mint egy 1 GHz-es működési frekvenciával rendelkező Transmeta Crusoe processzor, valamint 256 MB memória. Ezenkívül a rendszer részét képezi még többek közt egy 30 GB kapacitású merevlemez, egy 802.11g szabványú vezeték nélküli hálózati kontroller, valamint egy 5,4 colos képátlójú folyadékkristályos kijelző, melynek felbontása méreteihez képest páratlanul magas: 1024x600 pixel. A kis LCD értelemszerűen nem arra való, hogy az ember Photoshopot futtasson rajta, internetezésre, levelezésre, szövegszerkesztésre viszont tökéletesen megfelel.


A használatot jelentős mértékben megkönnyíti a teljes méretű QWERTY billentyűzet, igaz a gombok nem túl nagyok, szokni kell a használatukat. Az apró számítógép egyébként érintőpaddal, mini pozícionáló joystickkel és görgetővel egyaránt fel van vértezve. Hiába a rendkívül alacsony fogyasztású és hőtermelésű processzor, a parányi akkumulátor miatt a FlipStart maximális használati ideje egy feltöltéssel mindössze két óra.


A Windows XP operációs rendszerrel ellátott FlipStart annak a Vulcan cégnek a terméke, mely a Microsoft egyik alapítótagjának, Paul Allennek a tulajdonában van. A FlipStart várható árával kapcsolatban egyelőre nincsenek információink, a kereskedelmi forgalomban történő megjelenés időpontja valamikor az idei esztendő végére tehető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)