SG.hu

Az idén már negyedszer: 24 órás, nemzetközi programozóverseny

[Infovilag.hu] Április 30-május 2. között rendezik meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a Magyar Villamosmérnök-hallgatók Egyesülete és a Simonyi Károly Szakkollégium szervezésében, a Fornax Rt. támogatásával a IV. BME nemzetközi 24 órás programozóversenyt.

A vetélkedés fő célja, hogy hazai és külföldi informatikushallgatóknak és már végzett, az iparban dolgozó profiknak lehetőséget adjon képességeik és önmaguk határainak megismerésére rendkívüli körülmények között.

A több mint 1000 euró összdíjazású verseny háromfős csapatok között zajlik, és pontosan 24 órán át tart. A számos részfeladat egy probléma köré épül, melynek megoldása a versenyzők részéről széles körű informatikai ismereteket követel: programtervezést, kódolást, hálózati ismereteket, valamint a mesterséges intelligenciát egyaránt. Az alapszintű ismeretek készségszintű használata létfontosságú, szükséges ugyanakkor, hogy a verseny ideje alatt a rendelkezésükre bocsátott írott anyagok önálló feldolgozására és új ismeretek elsajátítására is képesek legyenek. A fejlett problémamegoldó-készség ilyen esetben szintén nélkülözhetetlen.

A csapatoknak először előválogató versenyen kell helyt állniuk, amelyet teljes egészében az interneten bonyolítanak le. Csak a legjobbak juthatnak be a döntőbe! A résztvevők a verseny ideje alatt tetszőleges fejlesztőeszközöket és segédanyagokat használhatnak. A döntőn a feladatot a helyszínen üzembe helyezett, saját számítógépeiken oldják meg úgy, hogy természetesen semmilyen külső segítséget nem vehetnek igénybe; internet, mobiltelefon nem használható.

"Az informatika világában gyakorlat, hogy olyan versenyt írnak ki, ahol adott idő alatt kell valamilyen feladatot megoldani. Ritkaság azonban a miénkhez hasonló versenykiírás, hiszen a 24 órás, megállás nélküli programozás közben nemcsak a tudás, a programozói tehetség számít, hanem az is, hogy a résztvevők mennyire bírják az erőltetett fizikai és pszichikai igénybevételt" - nyilatkozta Benedek Balázs, a verseny főszervezője.

A négy éve kezdődött vetélkedés fontos eseménnyé nőtte ki magát: a szervezők az idén nemzetközi szinten, széles körben hirdették meg a versenyt a világ számos országában, és igen sok külföldi résztvevőt várnak. Az internetes előválogató március 20-án lesz, majd a legjobb 20 csapat vesz részt az április 30-május 2. között a budapesti döntőn. Külön érdekesség, hogy erre az időszakra esik Magyarország uniós csatlakozása is.

Regisztrálni lehet a verseny hivatalos honlapján, a www.challenge24.org címen lehet legkésőbb március 13 ig. A IV. BME nemzetközi 24 órás programozóverseny szakmai támogatója: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT). Szponzorai: a Fornax Rt. (főtámogató), a Microsoft Magyarország Kft., a Nokia Hungary Kft., az Interware Kft. és a Red Bull Hungaria Kft.; az Index.hu Rt. az esemény médiatámogatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #3
    Én már háromszor voltam. Nagyon tuti! :))))