Gege

Féreg támadja a Windows alapú bankautomatákat

A Microsoft nagy népszerűségnek örvendő Windowsát futtató bankautomaták estek vírustámadás áldozatául még augusztusban, jelentette be a készülékek gyártója.

Először a SecurityFocus.com jelentette támadást, mely valószínűleg a legelső olyan eset, amikor a számítógépes vírus közvetlenül bankautomatát támadott. Számítógépes biztonságtechnikai szakértők elemzése szerint hasonló gondok várhatók a közeljövőben, hiszen egyre növekszik a Windowst futtató, ügyfeleink által használt kulcsfontosságú rendszerek száma.

"Senki sem tudja pontosan, hány Windows XP Embeddedet futtató bankautomata mondta fel a szolgálatot a Nachi féreg támadását követően" - áll a bankautomatákat gyártó Diebold tájékoztatójában, az érintett ügyfelekről azonban hallgatásba burkolóznak.

A Nachi nevű, de Welchia néven is ismert férget azért írták, hogy befoltozza az MSBlast vagy más néven Blaster féreg által kihasznált hibákat. Hiába a jó szándék, az eredmény katasztrofális: helyenként teljesen lebénult, de nagy átlagban rendkívül lelassult hálózatok, beleértve az Air Canada légitáraság jegy- és poggyászkezelő rendszerét is. Mindkét féreg a Windows XP, 2000, NT és Server 2003-ban levő biztonsági rést használta. "A célgépek, mint például a mikrohullámú sütők - és pár héttel ezelőttig a bankautomaták is ebbe a körbe tartoztak - nem lettek vírusosak" - mondta Schneier, a "Beyond Fear: Thinking Sensibly About Security in an Uncertain World" (A félelmen túl: gondolkodjunk okosan a biztonságról e bizonytalan világban) című könyv szerzője. "Most, hogy általános célú operációs rendszert használnak, a Dieboldnak sok gondja lesz" - mondta.

John Pescatore, a Gartner egyik elemzője egyetért Schneier véleményével. "Biztonságtechnikai szempontból nézve szörnyűséges hiba" - nyilatkozta a Windowst futtató bankautomatákról. A Windows általános célra készült operációs rendszer, amelyhez a Microsoft gyakorta ad ki biztonsági javításokat. "Az eset óta sokkal jobban aggódom a pénzem miatt, mint régebben." A Diebold a bankok kérésére állt át OS/2-ről Windowsra, nyilatkozta Steve Grzymkowski, a Diebold marketing igazgatója.
"Grafikai képességei miatt kérték, hogy Windows fusson a bankautomatákon. Hasonló kinézetet szerettek volna kölcsönözni a bankautomatáknak és az internetes banki oldalaknak. A másik előny, hogy mindenki ismeri a Windowst."

"A vírusok és egyéb támadások megakadályozása érdekében a Diebold ezentúl tűzfalat is telepít bankautomatáira" - mondta Grzymkowski.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #8
    én dolgoztam egy bankautomatákat felügyelő cégnél, és a magyar automatákban 386os számítógépek vannak, néhány gigás merevlemezzel, oprendszeruk OS/2
  • aliens #4
    inkább arról beszéljünk, hogy nem vagy te egy kicsit hülye ?