SG.hu

A vírustámadások már a Microsoft mérlegére is hatnak

[Mediainfo] Nagyot esett a New York-i tőzsde indexe a Microsoft mélyrepülése miatt. A háttérben az informatikai óriáscég szoftvereinek biztonsági hiányosságai miatt megingott bizalom és az eladások szerény növekedése áll.

Határozott eséssel nyitott pénteken a Wall Street, a kereskedés indulása után néhány perccel a tőzsde mutatói közül a DJIA 0,54 százalékkal, a Nasdaq 1,34 százalékkal süllyedt. A piac mélyrepülését már jóval nyitás előtt jelezték az elemzők, mivel az indexekben jelentős súllyal szereplő Microsoft-részvény árfolyama már előzőleg több mint hat százalékkal esett más nemzetközi piacokon, például Frankfurtban.

A Microsoft nehézségei európai lapvélemények szerint a szoftverekben fellelhető biztonsági lyukakra vezethetők vissza. A rések az utóbbi időben számtalan vírustámadás célpontjává tették a szoftveróriást. Nem véletlen, hogy a nagyvállalat óvatosan nyilatkozott legutóbb szoftverlicencei várható eladásáról, miközben eredménye csak a várakozásoknak megfelelően javult. Eladásai a legutóbbi negyedévben szerényebben nőttek, mint az utóbbi esztendőkben bármikor. A licencek értékesítéséből a legfrissebb adatok szerint 768 millió dollárral kevesebb folyt be, ami meghaladja az elemzők és a cég várakozásait is, amely korábban csupán 200-300 millió dollár körüli bukással számolt.

Ebben a helyzetben kevéssé segített - jegyzi meg a Financial Times Deutschland -, hogy a legutóbbi negyedév számai a várakozásoknak megfelelőek. A nyereség a bázisidőszakhoz képest 28 százalékkal emelkedett, és 2,61 milliárd dollárra rúgott. Júliustól szeptemberig a forgalom hat százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, és 8,2 milliárd dollárt ért el. Ez a növekedési ütem három éve legalacsonyabb dinamikáját jelzi. A jövő kilátásait is óvatosan ítélik meg. A nyereség például a jelenlegi negyedévben lehet, hogy valamivel az előző három hónap profitja alatt marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!