Spencer

A Sharp piacra dobta 3D kijelzős notebookját

A Sharp megkezdte legújabb hordozható számítógépének forgalmazását, melynek érdekessége, hogy háromdimenziós képmegjelenítésre képes kijelzővel van ellátva.

Az Actius RD3D típusjelzésű újdonság 15 colos képátlójú különleges kijelzője révén a felhasználók mindenféle 3D-s szemüveg használata nélkül háromdimenziós képmegjelenítésben részesülhetnek. A 2,8 GHz-es Pentium 4 chippel és 512 MB memóriával szerelt gép ára 3299 dollár.


A japán székhelyű vállalat az újfajta kijelző technológiában rejlő lehetőségeket a népszerű Quake játékszoftver speciális változatával demonstrálta. A notebookra a Sharp gyárilag telepíti azt a DDD (Dynamic Digital Depth) nevezetű szoftvert, melynek segítségével az eredetileg kétdimenziós alkalmazások, képek és videoanyagok háromdimenziós érzetet keltenek. A felhasználóknak nincs más dolguk, mint beszkennelni egy-egy híres festményt, és néhány másodperc múlva már háromdimenziós változatban mosolyog rájuk például a Mona Lisa - nyilatkozta a bejelentés kapcsán Chris Yewdall, a DDD-t kifejlesztő csapat egyik vezetője.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyításhoz

A technológiai iparban immár hosszú évek óta folynak különböző kutatási és fejlesztési munkálatok a megjelenítési technológiák háromdimenzióssá alakítása kapcsán, azonban az eddigi kezdeményezések nem igazán értek révbe. A fejlesztések sikeresebbé tétele érdekében a Sharp a Sony-val és néhány egyéb vállalattal társulva idén létrehozta a 3D Konzorciumot, melynek elsődleges feladata a 3D kijelző technológiák hátrányainak kiküszöbölése. Ilyen hátrányok közé sorolható egyébként például az emberi szem túlzott igénybevétele.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyításhoz

A legnagyobb japán mobiltelefonos szolgáltató cég, az NTT DoCoMo nemrégiben piacra dobott egy háromdimenziós képmegjelenítésre képes mobiltelefont, melyben egy az Actius RD3D notebook esetében használatos technológiára épülő, Sharp gyártmányú kis kijelző kapott helyet. A Sharp az elmúlt hónapokban számos Actius RD3D prototípust mutatott be a különböző szakkiállításokon, és most meg is kezdte az újszerű notebook forgalmazását. A vállalat munkatársai egyébként utalásokat tettek arra, hogy a hordozható számítógépek piaca után az asztali rendszerek szektorában is meg szeretnék honosítani a háromdimenziós folyadékkristályos monitorokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #16
    kedves arany bogaram, ott van alul hogy kapcsolodó hírek

    http://sg.hu/cikk.php?cid=28887
  • Mice #14
    nem hiszem, hogy zavaró lehet 2d-ben mivel állítólag gombbal váltható a 2 üzimód
  • O0D: #13
    Én is úgyérzem a lényeg, pont a lényeg maradt ki a z egész cikkből. Ha egyszer elkezdenek írni egy ilyenről akkor már járjanak utána minden részletnek is.,

    Sztem is vhogy úgy működhet mint ilyen régebben divatos vonalzók amin két kép van attól függően látod hogy milyen szemszögből nézed..Kiálló "ékek" két oldalára egyik ill. másik képből tettek rá egy-egy pontot.
    Ha úgy vezérlik akkor nem mindenképpen hátrány egy 2Ds tervezésnél, de zavaró lehet..
  • Mice #12
    hát tod én azóta várom ezt már amióta a legelső szemügémmel kimászott az nv logó a képernyőmről, és tényleg olyan volt mintha vagy egy öklömnyivel előtte lebegne.

    amúgy nem tom hogy itt vagy vhol másfelé olvastam, hogy mindezt vhogy úgy oldják meg, hogy a lc-n amit használnak másképp törik a fény már pár centi eltéréssel is. Az egyetlen bibi állítólag, hogy csak bizonyos táv és szög mellett marad meg az élmény, na de ki játszik kitekeredve quake-et? az meg megint más tészta, hogy a grafi progikban milyen jól tud jönni az ilyesmi. Az ig2-ben például a research screen-nél extrajól néz ki a belső gömb amin a találmányok vannak, csak sajnos a techmodellek 2d-sek, ami elég zavaró.
  • Flashy #10
    hat ja megin hianyzik a cikkbol a lenyeg csak vakitas van. en is kivancsi lennek hogy hogy mukodik.
  • Reggel #8
    Az agyadban is úgy keletkezik 3D-s kép hogy a két szemeddel eltérő nézetben(szemszögből) látod a megfigyelt tárgyat és a két egymástól különböző képet alakítja egy 3D-s képpé.Ez a notebook is ezen az elven müködik hogy a két szemedbe más-más képet vetít.
  • IrkaBirka #7
    és mennyire gyilkolja a szememet?
  • Rincewind #5
    ilyet :P
  • Rincewind #4
    Megnéznék egy ijet.
  • Darth Sith #2
    vmitől 3Dbe teszti, mintha d szemüveggel néznéd. :D