SG.hu

A Pannon GSM végrehajtotta az első magyarországi 3G hívást

A távközlési újítások bevezetésének sorában ezúttal a harmadik generációs (3G - UMTS) mobil telekommunikációs adatátviteli rendszert mutatta be a magyar piacon első alkalommal működés közben a Pannon GSM a Nokia közreműködésével. Az új technológia igazi szabadságot kínál: vezetékes kapcsolat nélkül is gyors adattovábbítást, élvezetes mozgókép- vagy éppen zenei letöltést biztosít.

A külpiacokról érkező hírek és a műszaki leírások után bemutatkozott Magyarországon a 3G, vagy UMTS elnevezésű mobil adatátviteli rendszer. A Pannon GSM sajtópremierjén alkalmazás közben tapasztalhatták meg az érdeklődők, hogy milyen kapcsolatot jelent a gyakorlatban a rendkívüli kapacitású technológia. Az UMTS révén a vezetékes hálózatokéval megegyező minőségben folytatható kommunikáció: tökéletesen élvezhetőek a mozgóképek, klipek, filmek, kiváló minőségű az Internet-kapcsolat, HIFI minőségben élvezhetőek a zenei file-ok, az eddigi letöltési sebesség az ötszörösére gyorsul - egy hatvan percnyi letöltési időt igénybe vevő dokumentum az UMTS-en keresztül öt perc alatt hozzáférhető.

Amint azt Huszlicska József, a mobilcég műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta: cége folyamatosan fejleszti a 3G alkalmazásba vételéhez szükséges műszaki feltételeket. A bemutatón telefonhívás, nagy mennyiségű adat-átvitel, internetkapcsolat, video-letöltés közben vizsgázott sikerrel a UMTS.

"Ezzel a sikeres fejlesztéssel a Pannon GSM ismét igazolja, hogy az új technológiák lehetőségeinek kihasználásával egyre magasabb szinten szolgálja ki ügyfelei igényeit. Technikailag felkészülve várjuk a piacnyitás pillanatát" - nyilatkozta a UMTS-premier alkalmával Klaus H. Rasmussen, a Pannon GSM Rt. vezérigazgatója.

"A technikai fejlesztés üteme egyelőre megelőzi a fogyasztók igényeit. A fejlett piacok harmadik generációs távközlési rendszerei óriási vesztességgel működnek, többek között azért, mert a tervezettekhez képest töredéknyi ügyfél veszi igénybe a szolgáltatást. Mindez óvatosságra int" - mutatott rá Felkai György, a cég kommunikációs igazgatója, majd hozzátette: a nemzetközi példák elemzése rávilágít arra, hogy a túlságosan magas állandó költségek, különösen a drága licence díjak miatt, az alacsony közönség-érdeklődés mellett nem ismeretes eredményes üzleti modell. Azon kevés nemzeti piacokon, ahol már elindult a szolgáltatás, egyelőre ott is sikertelen a működés a kapacitások alacsony kihasználtsága és a csekély ügyfélérdeklődés okán. A kommunikációs igazgató megerősítette, hogy az üzleti feltételek tisztázása, mértéktartó állami szabályozás esetén a Pannon GSM - csakúgy, mint az EDGE-technológia esetében - készen áll a UMTS alkalmazásba állítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jointeer #5
  • Bergen #4
    60/5=5?
  • Cat #1
    izé, de még ki se osztották a 3G koncessziókat nem? akkor még elméletben bárki telefonálhat bárkinek 3gvel, se ado se semmi? :)