JohnnyCage

Az NEC jelentős előrelépést ért el az üzemanyagcellás notebookok terén

A japán NEC kutatói a közelmúltban mintegy 20 százalékkal tudták csökkenteni a notebookokba szánt üzemanyagcellák méretét úgy, hogy eközben a cellák teljesítménye nem csökkent.

A tokiói székhelyű társaság a Chiba-ban (Japán) megrendezett World PC Expo kiállításon mutatta be az új üzemanyagcellát. "Sikerült megoldanunk, hogy a cella jóval kisebb legyen, mint korábban, de ugyanakkora teljesítményt tudjon leadni" - mondta Diane Foley, az NEC egyik szóvivőnője. Az NEC legújabb üzemanyagcella prototípusa minden más gyártó megoldásánál nagyobb fajlagos teljesítmény leadására képes, és mintegy 20 százalékkal túlteljesíti a korábbi változatot, közölte a társaság.


A japán gyártó új üzemanyagcellája 900 gramm tömegű, és 12 voltos feszültséget biztosít. A mintegy 300 grammos üzemanyag töltetből, amely 10 térfogatszázalékos metanol, a cella áltlagosan 14, maximum 24 watt teljesítményt tud leadni. Az üzemanyagcella az NEC szerint elegendő energiát tud nyújtani egy notebook számítógépnek hozzávetőleg 5 órán keresztül.




Az NEC azon gyártók egyike, amelyek szerint a metanol alapú üzemanyagcellák jelentik a jövőt a notebookok, hordozható számítógépek, és mobiltelefonok számára. A társaság két éven belül olyan üzemanyagcellát tervez kiadni, amely akár 40 óra üzemidőt biztosít a notebookok számára egyetlen töltéssel.

Az NEC első üzemanyagcellás notebookja a jövő év végefelé jelenhet meg a kereskedelmi forgalomban, a 40 órás üzemidejű változat pedig egy évvel későbbre várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #6
    Engem sokkal jobban erdekel az elettartama. A laptopom masfel eves de az akkuja mar elegge vacak. Ezek a teljesitmeny ertekek azonban valoban kevesnek tunnek.