JohnnyCage

Adatmentés mobiltelefonokra

A mobiltelefonok egyre több fontos információt tárolnak, így elvesztésük vagy meghibásodásuk komoly kárt okozhat felhasználójuknak.

Ezt a tényt vette alapul az Attix5, amely a közelmúltban kifejlesztette Backup Professional: Mobile Edition szoftverét. Mint Ian van Reenen, a társaság technikai igazgatója elmondta, Bluetooth csatlakozás, vagy egy SIM-olvasó segítségével jelenleg is van lehetőség a mobiltelefonon, illetve SIM kártyán tárolt információk lementésére, de ezek a megoldások túl összetettek az átlagfelhasználó számára, így nem jelentenek igazi megoldást a problémára.

A megoldást az adatok mobilhálózaton keresztüli lementése jelentheti a felhasználók számára, közölte Reenen. Az Attix5 új szoftvere éppen ezt a feladatot hivatott ellátni: A mobiltelefon hálózaton keresztül teszi lehetővé, hogy a felhasználók szolgáltatójuknál biztonsági másolatot tároljanak fontos adataikból.

A Backup Professional: Mobile Edition kezdetben a Symbian, Palm OS, és Windows Mobile alapú készülékekhez lesz elérhető, és a SIM kártyán tárolt adatokat éppúgy le tudja menteni a szolgáltatónál, mint az eszköz saját memóriájában tárolt fontos információkat. A biztonsági mentést előzetes beállítás alapján automatikusan is végezheti a szolgáltató, vagy a felhasználó szükség esetén maga is kezdeményezheti azt.

Az Attix5 a közelmúltban szerződést kötött a SmartTrusttal, amely együttműködés lehetővé fogja tenni, hogy a jövőben a hagyományos készülékek felhasználói is elérjék a szolgáltatást egy, a SIM kártyán lévő szoftver segítségével. "Korábban csábított minket a szinkronizáció, de az túl összetett a legtöbb felhasználó számára. Ezért inkább úgy döntöttünk, hogy hagyományos biztonsági másolat készítést valósítunk meg, amellyel visszaállítható egy korábbi állapot, vagy visszanyerhető a véletlenül letörölt információ" - mondta Reenen.

Bár a szolgáltatást lehetővé tévő újfajta SIM kártyák csak a közeljövőben megjelenő mobiltelefonokhoz lesznek elérhetőek, a szolgáltatás az Attix5 szerint néhány éven belül általánosan elterjedhet. Ennek oka elsősorban az, hogy a megoldás a felhasználók mellett a szolgáltatóknak is előnyös: A szolgáltatás többletbevétel forrása lehet, ráadásul kiküszöböli a készülék eltűnését követő hónapokra jellemző, visszafogott mobilforgalmat, amely abból fakad, hogy a felhasználó elveszítette számos ismerősének, illetve üzleti partnerének a számát. Jelentős előny lehet a szolgáltatók számára, hogy az eltárolt biztonsági másolat csökkenti annak esélyét, hogy felhasználó a készülék elvesztését követően egy másik szolgáltatónál vásárol új előfizetést, illetőleg készüléket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #2
    "A mobiltelefon hálózaton keresztül teszi lehetővé, hogy a felhasználók szolgáltatójuknál biztonsági másolatot tároljanak fontos adataikból." Amit aztán úgy ellopnak, mint a BUBI-s adatbázist...
  • Bonewerkz #1
    logomanager, oszt kesz... 2 perc alatt meg van a backup (csak azert ilyen sok, mert lassan butol a gepem)