JohnnyCage

A Sobig volt augusztus legaktívabb vírusa

Az antivírus szoftvereket fejlesztő Sophos jelentése szerint a Sobig e-mail vírus még a közelmúltban óriási károkat okozó MSBlaster féregprogramnál is jóval aktívabb volt augusztusban.

A Sophos-hoz beérkezett segélykérő hívások több, mint egyharmada a Sobig e-mail vírushoz kapcsolódott, amelynek az elmúlt hónapban már a hatodik variánsa is napvilágot látott. A Sobig.F ráadásul minden korábbi variánsnál gyorsabban fertőzi a számítógépeket, mivel készítője eltávolított egy olyan hibát a vírus kódjából, amely egyes esetekben megakadályozta a fertőzést, valamint az e-mailküldő modul hatékonyságát is jelentősen feljavította.

A Sophos által regisztrált segélykérő hívásoknak összesen 37,6 százaléka kapcsolódott a Sobighez, miközben a segélykérők 18,8 százaléka lépett kapcsolatba a számítógépes biztonsági céggel a felhasználói beavatkozás nélkül is terjedő MSBlaster féregprogram miatt.

Az ügyfelek e-mail rendszerének vírusvédelmével és spam szűrésével foglalkozó MessageLabs mintegy 12,8 millió Sobig.F fertőzött levelet blokkolt a variáns augusztus 18-ai megjelenése óta. A fertőzési hullám csúcsán minden 17-edik - a MessageLabs által felügyelt - e-mail tartalmazta a Sobig.F vírust.

Az IntY adatai ennél még megdöbbentőbbek. A brit kisvállalkozások e-mail rendszerén a fertőzés csúcspontján minden harmadik e-mail Sobig.F-fel fertőzött volt. A Sophos szerint 2003 augusztusa volt az eddigi legrosszabb hónap a vírusok tekintetében, és az időszak tíz legaktívabb vírusa újonnan jelent meg a hónapban.

A Sophos augusztusi vírus toplistáján az első helyen a Sobig.F áll, amelyet az MSBlaster.A követ a második helyen. A harmadik legelterjedtebb internetes kártevő a Nachi.A volt, a negyedik helyet pedig a Mimail.A foglalta el. A Yaha.P az ötödik legelterjedtebb vírus volt, a viszonylag régi Klez.H pedig még mindig elég aktív volt a hatodik hely megszerzéséhez. A tizes lista utolsó négy helyén sorban a Bigbear.B, Yaha.P, Dumaru.A, és Sobig.A vírus áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Remetix #2
    Ja, nekem is elegem van a napi 40-50 virusos emailbol. Lehet hogy egy kicsit mar oreg az email cimem :(