SG.hu

Nyereséges az Antenna Hungária

Anyavállalati szinten az AH Rt. 2003 első félévében nyereségesen gazdálkodott, üzleti eredménye megközelítette az 1,2 milliárd forintot, mérleg szerinti eredménye pedig 644 millió forintot tett ki. Az AH-csoport (konszolidált) mérleg szerinti vesztesége 2,2 milliárd forint volt, mely döntő mértékben továbbra is a Vodafone Magyarország Rt. konszolidálásához kapcsolódott. Az AH-csoport hitelállománya kedvezően változott, 1,3 milliárd forinttal csökkent 2003 első félévében.

A Vodafone Magyarország Rt. 2003. május 30-án tartott közgyűlésén alaptőke-emelésről határozott, melyről a cégbírósági határozatot a konszolidált beszámoló elkészítéséig nem kapta kézhez. A fentiekből következően a Vodafone Magyarország Rt. konszolidálása még a 16,17 %-os AH részesedési aránnyal történt a beszámolóban. Idén - a tavalyi tőkeemeléssel ellentétben - a gyorsjelentés időpontjáig nem jegyezték be a Vodafone Magyarország Rt. közgyűlése által májusban elfogadott és 2003. június 10-én a Vodafone által befizetett tőkeemelés, amely miatt az aktuális részesedésnél magasabb veszteség terheli a konszolidált adatokat. Amennyiben a tőkeemelést a cégbíróság bejegyzi, várhatóan az Antenna Hungária Rt. 3. negyedéves gyorsjelentésének adataira a Vodafone Magyarország Rt. konszolidációja - a korábbi tőkeemeléseket követő időszakokhoz hasonlóan - kedvező hatással lesz.

Az AH-csoport értékesítésének nettó árbevétele 2003 első félévében 12,47 milliárd Ft volt, amely 4,4 %-kal haladta meg a 2002. június 30-i összeget. 2003-ban a vállalatcsoport bevételeinek 57 %-a műsorterjesztésből, 20 %-a távközlésből, 7 %-a AntennaMikro szolgáltatásból, 6 %-a szerviz szolgáltatásból, 10 %-a pedig egyéb tevékenységekből (infrastruktúra-bérbeadás stb.) származott.

A vállalatcsoport üzleti tevékenységének eredménye 268 millió Ft, amely 643 millió Ft-tal alacsonyabb a 2002 első félévi értéknél. A csökkenés elsősorban a Vodafone Magyarország Rt. 553 millió Ft-ot kitevő aktív tőkekonszolidációs különbözetének tudható be, mely az eredménykimutatásban az értékcsökkenés soron mutatkozik. Anyavállalati szinten az AH 1,195 milliárd forint üzleti eredményt ért el.

A pénzügyi műveletek eredménye 2003 első hat hónapjában az előző év hasonló időszakához képest 2,35 milliárd forinttal romlott, mivel a pénzügyi műveletek egyéb ráfordításai között számolták el a Vodafone Magyarország Rt. részesedésében az első félévben bekövetkezett változást 1,74 milliárd Ft értékben.

A csoport kötelezettségei 2002 első félévéhez képest 6,2 %-kal csökkentek, a hitelállomány 1,3 milliárd forinttal csökkent, a hitelállomány összetétele pedig a rövidtávú hitelek kedvezőbb konstrukciójú hosszú távú hitelekkel történő kiváltása következtében pozitívan változott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!