Spencer

Egyre olcsóbbak a notebookok

A hordozható számítógépek ára az idei esztendő eddig eltelt részében oly jelentős mértékben csökkent, hogy manapság már ezer dollár alatt is kaphatók a piacon olyan notebookok, melyek a legtöbb felhasználó számára megfelelő kapacitású merevlemezzel, több mint elegendő memóriával, valamint magas órajelű processzorral rendelkeznek.

Ezen elérhető árú notebookok általában tökéletesen megfelelnek arra, hogy segítségükkel a felhasználók internetezzenek, zenéket hallgassanak, videókat nézzenek, illetve munkájukat végezzék. Nem is olyan rég ezen nagy tudású hordozható számítógépekért még sokkal többet, átlagosan 1500-2000 dollárt kellett fizetni.

Mostanság relatíve kis összegekért nagy tudású és teljesítményű notebookokat lehet vásárolni - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Roger Kay, a framinghami (Massachusetts) székhelyű IDC piackutató cég egyik vezető elemzője, majd hozzátette, hogy a kedvező vételi lehetőségek láttán egyre több szülő vesz hordozható számítógépet iskolás gyermekének. Kay utalt arra, hogy az olyan nagy és neves gyártók, mint például a Hewlett-Packard, a Dell, a Gateway, vagy az eMachines kínálatában ma már több olyan 1000-1200 dolláros árcédulával rendelkező notebook is fellelhető, mely 2 GHz-es működési frekvenciával rendelkező processzorral, 20 GB kapacitású merevlemezzel, valamint legalább 256 MB memóriával van felvértezve, ezen gépek pedig a legtöbb felhasználó igényeit tökéletesen képesek kielégíteni. Említésre méltó, hogy egyre több olcsó notebook már 15 colos képátlójú kijelzővel van ellátva, ezen számítógépeken pedig már DVD filmeket is egész jó minőségben lehet nézni.

A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az ezer dollár körüli áron megvásárolható hordozható számítógépek gyenge 3D grafikus teljesítményük miatt a modern játékszoftverekhez nem jelentenek túl ideális választást, viszonylagosan kevés memóriájuk pedig elsősorban a videoanyagokat utazás közben gyakran szerkesztő felhasználóknak jelenthet bosszúságot. Manapság egyébként egyre divatosabbak a vezeték nélküli internetes szolgáltatásokat felvonultató notebookok, azonban ezen modelleket egyelőre még nem találhatjuk meg az 1000-1200 dolláros ársávban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    hogy a kedvező vételi lehetőségek láttán egyre több szülő vesz hordozható számítógépet iskolás gyermekének

    valahogy ezt nem tapasztaltam itthon :|