JohnnyCage

Újabb veszélyes féregprogramtól tart az amerikai Belbiztonsági Hivatal

Az amerikai Belbiztonsági Hivatal a napokban bejelentette, hogy információi szerint egyes hackerek használni készülnek egy olyan, súlyos biztonsági hibát a Windowsban, amelyet a Microsoft az elmúlt hetekben jelentett be.

A probléma, amelyet a Microsoft július 16-án jelentett be, a Windows 2000, Windows XP, Windows NT, és Windows Server 2003 operációs rendszereket érinti. A Remote Procedure Call (RPC - Távoli Eljáráshívás), amely lehetővé teszi egy bizonyos kód futtatását egy távoli számítógépen, egy megfelelően kialakított kérelemmel puffer túlcsordulási hibát eredményezhet. A probléma módot ad a támadók számára, hogy gyakorlatilag bármilyen kódot lefuttassanak a számítógépen, és megszerezzék annak teljes irányítását.

Bár a szoftveróriás a bejelentéssel egyidőben kiadta a problémára megoldást jelentő javítófoltot, a Belbiztonsági Hivatal szerint egyrészt a biztonsági rés rendkívül veszélyes, másrészt valószínűsíthető, hogy egyes hackerek megpróbálják kihasználni.

"Aggodalomra ad okot, hogy egy, a hiba kihasználását lehetővé tévő kód olyan, rendkívül gyorsan terjedő internetes féregprogramokhoz használható fel, mint amilyen a közelmúltban a Code Red, vagy a Slammer volt" - közölte az amerikai Belbiztonsági Hivatal Nemzeti Kiberbiztonsági Osztálya.

Az osztály, amely júniusban alakult, és az Interneten keresztül érkező támadások észlelésével,és elhárításával foglalkozik, nem közölte egyértelműen, hogy miért adott ki külön figyelmeztetést a hibáról. A szervezet azonban nyomatékosan kéri a rendszeradminisztrátorokat, hogy telepítsék fel a hiba javítófoltját, és amennyiben mód van rá, blokkolják a 135-ös, 139-es, és 445-es TCP és UDP portokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Crazyvan #5
    Nekem bejöttek a gépemre ily módon és barmoltak is... Szerencsére haver volt és elmondta :) Azóta leszedtem a frissítést és nem tudott másodszorra bejönni...
  • Yfel #2
    Akinek pedig még mindig nincsenek a gépén a patchek meg is érdemli, hogy megszívja...

    Y