SG.hu

A DreamWorks Linux alapú technológiát használ új rajzfilmje, a Szinbád elkészítéséhez

A Linux rendkívül fontos szerepet kapott a DreamWorks legújabb alkotásának, a mozikban holnaptól vetített "Szinbád, a hét tenger legendája" című rajzfilm elkészítésében. Az első, kizárólag Linux platformon létrehozott filmet, a Szinbádot, HP munkaállomásokon és iparági szabvány szervereken készítették el.

A projekt a hagyományos és a digitális animáció módszereit egyesíti: a kézzel rajzolt karakterek művésziességét a háromdimenziós animáció és a nagyfelbontású rajzfilmtechnikák vizuális megjelenítő erejével egészíti ki, így hozva létre bonyolult szörnyeket, térben körbejárható istennőket, részletekben gazdag vízi környezeteket és filmes trükkökkel gazdagon ellátott hajókat. Az összes alapvető fontosságú produkciós munkát Linuxalapú HP munkaállomásokon és szervereken végezték el, ami a szórakoztató ipar stratégiai irányváltásáról, és a nyitott forráskódú rendszerek és platformok fejlett képességei melletti határozott elkötelezettségéről árulkodik.


A DreamWorks grafikus platformjának magját több, mint 250, Red Hat Linux operációs rendszert futtató HP munkaállomás alkotta. A Linux alapú HP munkaállomások és szerverek által nyújtott ár- és teljesítményelőny lehetővé tette a DreamWorks animációs szakembereinek, hogy rövidebb idő alatt hosszabb filmet készítsenek, és így jelentős idő- és pénzmegtakarítást érjenek el.

Ed Leonard, a DreamWorks animációs technológia részlegének vezetője így nyilatkozott: "A DreamWorks munkatársaiként arra törekszünk, hogy egyszerre legyünk kreatívak és műszaki újítók annak érdekében, hogy a lehető legjobb történetet mesélhessük el. A HP biztosítja számunkra azokat az eszközöket, amelyekkel tovább tágíthatjuk lehetőségeink határait. A HP technológiájának köszönhetően olyan filmeket készítünk, amelyeket még egy évvel ezelőtt is lehetetlen lett volna megvalósítani."


Shane Robison, a HP stratégiai és technológiai vezetője szerint: "A HP tisztában van azzal, hogy napjainkban a forradalmian új technológia és a valóban élvonalbeli digitális animáció nem képzelhető el egymás nélkül. Az a célunk a DreamWorks stúdióval kötött szövetséggel, hogy folytassuk az egyre fejlettebb technológiák szállítását, amelyek segítségével a DreamWorks tovább tágíthatja a digitális animáció határait, és a folyamat részeként segítsünk a DreamWorksnek megtartani Hollywood egyik vezető animációs stúdiójaként kivívott hírnevét."

Mivel az animációs filmekben egyre látványosabb grafikai elemek jelentek meg, a DreamWorks Linux rendszert futtató, nagy teljesítményű iparági szabvány HP munkaállomásokat kezdett alkalmazni abból a célból, hogy a rajzfilmkészítés által megkívánt nagyobb rugalmasságot és méretezhetőséget biztosíthassa, átléphesse az animációs folyamat korlátait, és megtakarításokat érjen el a hardverköltségek terén. A Linuxot futtató HP munkaállomások és szerverek teljesítménye és sokoldalúsága lehetővé tette, hogy a Szinbádban több számítógéppel létrehozott rajzfilmfigurát szerepeltessenek, mint bármely korábbi DreamWorks filmben.


Martin Fink, a HP Enterprise Servers and Storage csoport Linux területért felelős alelnöke nyilatkozta: "Egy olyan film elkészítése, amelyben központi szerepet játszanak a vízzel kapcsolatos jelenetek, óriási technikai kihívást jelent, és ennek a kihívásnak a HP Linux alapú munkaállomásai és szerverei sikeresen megfeleltek. Az iparági szabvány hardveren futó Linux és a nyitott forráskódú rendszerek rugalmasságának köszönhetően ügyfeleink költséget takarítanak meg és új szakmai elvárásokat állítanak fel."

A HP Linux alapú hardverével a DreamWorks kifejlesztett egy Digital Animation Review Tool elnevezésű rendszert is, ami nem más, mint egy asztali számítógépekre tervezett, tömörítetlen formátumot használó, teljes felbontású és színhelyes lejátszó eszköz. Ez a program egy nagy költségigényű és korlátozott lehetőségeket nyújtó Irix alapú megoldást váltott fel. Az új rendszer költséghatékonyságára jellemző, hogy a DreamWorks több területet is ki tudott építeni a rendezői visszanézés céljára, ami javította a Szinbád előállításának hatékonyságát.


A HP és a DreamWorks közös mérnöki erőfeszítéseinek eredményeként a Szinbádon dolgozó legtöbb grafikus háromdimenziós gyorsító kártyával és gépenként két monitorral ellátott HP munkaállomásokon dolgozhatott. A kétmonitoros megoldások növelik a munkafolyamat termelékenységét, mivel a grafikusok több ablakot tarthatnak nyitva a képernyőkön. Ez a fajta kialakítás korábban túl költséges és specializált lett volna ahhoz, hogy széles körben használják, de a Linux alapú HP munkaállomásoknak köszönhetően a DreamWorks elég költséget tudott megtakarítani ahhoz, hogy most megvalósíthassa ezt.

A "Szinbád, a hét tenger legendája" című filmmel kapcsolatos HP DreamWorks együttműködés egy 2001-ben kezdődött technológiai szövetségre épül. A szövetség a HP céget jelöli meg a DreamWorks alapszintű technológiai beszerzéseinek kiemelt beszállítójaként. A HP szállítja a DreamWorks animációs projektjeihez az iparági szabvány munkaállomásokat, szervereket, nyomtatókat, valamint hálózati és Linux technológiákat.

Ez az animációs filmkészítés területén elért eredmény a HP "+hp" márkajelzésű termékeinek jelenleg is folyó reklámkampányában kiemelt helyet kap a július 2-án elkezdődött országos sajtóhirdetésekben. A hirdetések az USA Today és New York Times napilapokban jelennek meg Amerikában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!