JohnnyCage

NEC: digitális TV-vevő egy mobiltelefonban

A japán elektronikai óriás NEC Corp. egy olyan harmadik generációs (3G) mobiltelefon prototípusát mutatta be, amely a világon elsőként integrált digitális TV vevőt tartalmaz.

"Bár a földi sugárzású digitális televízióadások széleskörű elterjedésére még éveket kell várni, megmutattuk, hogy tudunk olyan mobiltelefont készíteni, amely digitális TV-vevővel rendelkezik, és szeretnénk felkelteni a piac szereplőinek érdeklődését az efféle megoldások iránt" - mondta Yoshiharu Tamura, az NEC Mobil Terminals Division részlegének vezérigazgatója.

A Japánban alkalmazott földi sugárzású digitális TV közvetítési szabvány a hordozható készülékek számára is lehetővé teszi a televízióműsorok vételét. Az NEC, amely már régóta dolgozik a hordozható digitális TV-ken, tavaly novemberben egy olyan chipet mutatott be, amely egymagában képes fogni, és dekódolni a digitális TV jeleket. A 9 négyzetmilliméter méretű BGA tokozású chip 40 milliwatt teljesítményt igényel.

A társaság a chipet, valamint a miniatűr antennát, és az UHF tunert a mobiltelefon prototípus azon részébe építette be, ahol egyébként a digitális kamera kapna helyet. Bár az NEC mostani készüléke kifejezetten a japán digitális TV adások vételére lett kifejlesztve, a társaság a jövőben más piacokra is szeretne majd digitális TV vevővel rendelkező mobiltelefonokat gyártani.

A prototípus az alapul szolgáló 3G mobiltelefon MPEG-4 egységét alkalmazta a digitális videójel dekódolásához, televíziókép megjelenítése pedig egy 160x120 -as felbontású színes kijelzőn történik. Az NEC a jövőben tovább szeretné javítani a készülék teljesítményét, valamint a fogyasztáson is van még mit javítani, a készülék a 600 mAh-s lítium-ion akkumulátort ugyanis valamivel több mint egy óra alatt lemeríti.

"Szeretnénk csökkenteni a készülék fogyasztását, hogy az akkumulátor legalább egy óra televíziózást, és egy óra beszélgetést kibírjon töltés nélkül" - mondta Akira Kato, az NEC Network Development Division részlegének vezetője.
A társaság a készüléket várhatóan az október 12. és 18. között megrendezendő genevai (Svájc) Telecom World 2003 kiállításon mutatja be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Munch #1
    Nah, UHF, vééégre!!!!!