Spencer

Feljövőben az LCD-k a zsugorodó monitorpiacon

Miközben az elmúlt hónapokban visszaestek a asztali számítógépekhez szánt monitorok eladásai, a folyadékkristályos kijelzők piacrésze növekedett - derül ki egy most nyilvánosságra hozott piackutatási jelentésből.

A kijelzőkre specializálódott DisplaySearch piackutató cég legfrissebb adatai szerint a lapos LCD monitorok piaci részesedése az idei esztendő első negyedévében meghaladta a 37 százalékot, ami jelentős növekedést jelent, hiszen 2002 hasonló időszakában az LCD kijelzők a piacnak még csak mintegy 30 százalékát uralták. 2003 első három hónapjában nyolc százalékkal több LCD monitort hoztak forgalomba, mint 2002 első negyedévében, ami konkrétan azt jelenti, hogy 2003 említett időszakában világszerte megközelítőleg 10,6 millió ilyen monitor talált gazdára. Ebbe a darabszámba egyébként beletartoznak az Apple-féle iMachez hasonló, úgynevezett all-in-one termékek is. A folyadékkristályos kijelzők ilyen jelentős mértékű előretörésére korábban senki sem számított, hiszen éves szinten a legoptimistább elemzők is csak 3-4 százalékos növekedésre számítottak.

A lapos LCD monitorok piaca tehát virágzik, nem úgy az asztali számítógépek általános monitorpiaca, ugyanis az idei esztendő első negyedévében mintegy 12 százalékkal kevesebb monitort hoztak forgalomba, mint 2002 utolsó negyedévében. A 2003 első három hónapjában eladott mintegy 28,6 millió darab számítógép monitor egyébként azt jelenti, hogy éves szinten megközelítőleg egy százalékot zsugorodott a piac.

A hagyományos, jó öreg katódsugárcsöves monitorok piaci részesedése a DisplaySearch munkatársai szerint 62 százalékra esett vissza, vagyis elmondható, hogy ezen monitorok szépen lassan kezdenek kikopni a piacról, noha végleges eltűnésükre a közeljövőben semmiképp sem lehet számítani. A katódsugárcsöves monitorok eladási mutatói az idei év első negyedévében mintegy 21 százalékkal voltak rosszabbak a megelőző negyedévénél, illetve 16 százalékkal az előző év hasonló időszakáénál. 2003 első három hónapjában egyébként világszerte 17,8 millió katódsugárcsöves monitort adtak el. A DisplaySearch-féle jelentésből az is kiderül, hogy 13,5 százalékos részesedésével jelenleg a dél-koreai székhelyű Samsung Electronics uralja az asztali számítógépek monitorpiacát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!