Spencer

Sparcle: nagy teljesítményű notebook munkaállomás

A különböző Unixos számítógépek forgalmazásával foglalkozó Tapdole Computer egy olyan újgenerációs számítógépet jelentett be, melyről elsőre nehéz eldönteni, hogy egy egyszerű notebook, vagy talán sokkal inkább egy nagy teljesítményű hordozható Unixos munkaállomás.

A cupertinoi (Kalifornia) székhelyű gyártó Sparcle típusjelzésű, leginkább Unixos notebook munkaállomásnak nevezhető újdonsága a Sun Microsystems-féle Solaris operációs rendszerre, valamint UltraSPARC processzorra épül, miközben kezdőára alig 2995 dollár, mely ebben a piaci szegmensben mindenképpen kedvezőnek mondható.

A Tapdole Computer az elmúlt időkben elsősorban kormányzati hivataloknak, valamint az amerikai hadseregnek szállított nagy teljesítményű hordozható számítógépeket, azonban mivel ezen rendszerek ára túlzottan magas volt, viszonylag kevés talált belőlük gazdára. Ezekről a rendszerekről röviden annyit kell tudni, hogy lényegében teljesen ugyanolyan hardveres megoldásokra épültek, illetve épülnek, mint a hagyományos asztali munkaállomások, lényeges különbség azonban, hogy hordozható formába vannak öntve.

A gyártó eddigi nagy teljesítményű notebook munkaállomásai tehát csak egy viszonylag szűk körben lehettek népszerűek. Néhány hónappal ezelőtt azonban azt a döntést hozták a cég vezetői, hogy olcsóbb hordozható számítógépek révén minden eddiginél szélesebb piaci szegmensek felé kell nyitni, ugyanis csak ily módon lehet növelni a vállalat forgalmát. Konkrét példát tekintve, a Tapdole Computer eddigi egyik legsikeresebb modellje, a SPARCbook 5000 kezdőára 6000 dollár, de adott esetben ez az ár akár a duplájára is feltornázható. Ezzel szemben a már említett újdonság, a Sparcle kezdőára kevesebb mint 3000 dollár.

Egy belépőszintű Sparcle notebook munkaállomás többek közt egy 440 MHz-es működési frekvenciájú UltraSPARC IIe processzort, 256 MB memóriát, egy 40 GB kapacitású merevlemezt, egy CD-ROM meghajtót, valamint egy 14,1 colos képátlójú folyadékkristályos kijelzőt tudhat magáénak. A csúcskategóriás Sparcle modell már 5995 dollárba kerül, viszont ezért a pénzért a vásárlók egy olyan hordozható "erőművet" kapnak, melyben többek közt egy 650 MHz-es frekvenciájú UltraSPARC IIe processzor, 1 GB memória, egy 60 GB-os merevlemez, valamint egy CD-RW/DVD-ROM meghajtó található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • b #1
    szóval 3000 dolcsi az már kedvező ár? hmm.., nem csoda, hogy a sun folyamatosan anyagi gondokkal küszködik.