Spencer

FireWire 800 kártya az Iogeartől

Az Iogear az elsők közt jelentett be olyan FireWire 800 kompatibilis bővítőkártyákat, melyek segítségével kétszer akkora adatátviteli sebesség érhető el, mint a hagyományos FireWire 400 megoldások révén.

Az Iogear FireWire 800-as kártyája PCI interfésszel rendelkezik, kapható Macintosh, illetve PC változatban, ára pedig kedvezőnek mondható, egész pontosan száz dollár, vagyis mintegy 22 ezer forint. Mindez nagyon szép, viszont egy probléma azért akad, ugyanis manapság még meglehetősen nehéz olyan eszközt találni, mely képes lenne kihasználni a FireWire 800 technológia nyújtotta lehetőségeket.

Az Apple Computer-féle FireWire 800, vagy más néven IEEE 1394b technológia nem kevesebb mint 800 Mbit/s-os adatátviteli sebességet tesz lehetővé, ami a legtöbb felhasználási esetben több mint elegendő. Összehasonlításképp a közvetlen elődnek tekinthető FireWire maximálisan 400 Mbit/s-os sávszélességet garantál, a PC-s fronton egyre nagyobb népszerűségre szert tevő USB 2.0 révén pedig maximálisan 480 Mbit/s-os adatátviteli sebesség érhető el.


A FireWire 800 nyújtotta óriási sebesség elsősorban a digitális videoanyagokkal foglalatoskodó felhasználóknak jön jól, ugyanis ők általában óriási adattömegeket mozgatnak az egyes digitális eszközök között. A 800 Mbit/s egyébként 100 MByte/s-ot jelent, ami csak abból a szempontból érdekes, hogy az ATA-133, illetve Serial ATA-150 szabványok 133, illetve 150 MByte/s-os elméleti sebességet tesznek lehetővé.

A FireWire 800 azonban nemcsak a nagyobb teljesítmény tekintetében hoz újat az elődjéhez képest, ugyanis ugyancsak az újítások közé sorolható, hogy a FireWire 400-zal ellentétben a FireWire 800 már nemcsak 18-20, hanem akár 30 méteres, vagy ennél hosszabb kábelhosszt is lehetővé tesz. Egy FireWire 800 hálózaton belül pedig akár 63 eszköz is működhet. Említésre méltó, hogy a FireWire 800 lefelé kompatibilis a FireWire 400-zal, noha a régebbi eszközök használatához egy speciális adapter is szükségeltetik.

Az Iogear képviselői egyébként elmondták, hogy a Windows XP Service Pack 1-ben már található nem hivatalos FireWire 800 támogatás, az operációs rendszer második javítócsomagja pedig várhatóan már hivatalos formában is támogatni fogja az új szabványt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!