JohnnyCage

Szervertesztek Linux alá

Egy, a Linux nagyteljesítményű szerverek körében való elterjedését célzó konzorcium olyan eszközöket adott ki hétfőn, amelyek lehetővé teszik az operációs rendszerre épülő szerverek teljesítményének mérését általánosan elfogadott tesztek alapján.

Az Open Source Development Lab (OSDL) három olyan teljesítményteszt programot adott ki hétfőn a Linux operációs rendszerhez, amely egyenértékű a Transaction Processing Performance Council (TPC) hasonló megoldásaival. A teljesítménytesztek olyan képességeket vizsgálnak, mint a nagyméretű készletek követése, a kiterjedt adatbázisok kezelése, valamint az online áruházak működtetése.

A teljesítménytesztek igen nagy jelentőséggel bírnak a felhasználók számára, akik a lehető legnagyobb teljesítményt nyújtó rendszert szeretnék kapni pénzükért, de a megoldások gyenge pontjaira, illetve a jövőben szükséges módosításokra, fejlesztésekre is rámutathatnak.

Mint Tim Witham, az OSDL igazgatója elmondta, az új teljesítménytesztek a korábbiaknál magasabb szintű megoldások, amelyek alkalmasabbak a rendszer összteljesítményének megállapítására. Egyes jelenlegi tesztek ugyanis a csak olyan alapvető tulajdonságokat vizsgálnak, mint fájlrendszer, illetve a merevlemez adatátviteli sávszélessége, vagy a különböző taskok (feladatok) közötti váltogatás sebessége.

Az OSDL új teljesítménytesztjei ingyenesen letölthetők innen, és az Artistic License licensze alatt bocsátották ki őket. Az Artistic License engedi a szoftver módosítását, jelentős változatás esetén azonban új nevet kell adni a módosított változatnak.

Witham szerint az új teljesítményteszteket az OSDL két programozója fejlesztette ki hozzávetőleg egy év alatt. Az új tesztek megfelelnek a Transaction Processing Performance Council bizottság TPC-C, TPC-H, és TPC-W tesztjeinek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zer0 #18
    Go:

    "...az szimplán hülye..."

    Szerintem egy kicsit (jellemzoen) tulreagaltad a dolgot.

    "...aki a tpc-t csalással vádolja..."

    Senki nem vadolja csalassal a tpc-t. De a zart kodu tesztek miatt megvan ra az esely. A nyilt forrassal pont az ilyen csalasokat lehet kikuszobolni.

    Ha jol emlekszem akkor meg anno a Netscape es az M$ kozotti bongeszo haboruban is bevetettek bizonyos 'csalasokat'. Ha Netscape browser futott a Windows-on akkor a rendszer szandekosan megnehezitette a program mukodeset. A zart forraskod miatt senki sem tudta rabizonyitani az M$-re, hogy tenyleg megtortent vagy csak kitalacio az egesz.

  • zer0 #8
    Freel:

    Erveltem en mar eleget... konkret peldat is irtam, de mar belefaradtam.

    "Tudod, ha valaha is leirnál bármilyen szakmai érvet, vagy szakmai gondolatot, akármelyik sg fórumon, akkor még érdemes is volna elolvasni a hozzászólásaidat."

    Tessek. Ha van turelmed akkor olasd vegig:

    http://www.supergamez.hu/listazas.php3?id=1029069516


    "...mondjuk meséld el nekünk miért is jó a nyilt forrású tesztprogram."

    Azert jo mert _nyilt_forrasu_. Hogy ez miert jo azt mar ezerszer kifejtettek masok is. En mar nem irom le ujbol mert annal lustabb vagyok.

    "Olvasgassál még egy kicsit szerintem."

    Az ablakzsirafot mar elolvastam....

    "hogy a windows xp hogyan jön a felsőkategóriás szerverek teljesitményteszjeihez azt már meg se merem kérdezni..."

    Ne kerdezd...
  • zer0 #6
    Csabi:

    Kar vitatkozni! Meg lett mondva a franko...

    "...mert a linux-ok nagyon rosszul teljesitenek a tpc tesztjein. gyakorlatilag a legrosszabbul minden szegmensben."

    "egyszerűen nincs helye komoly teszteknél a nyilt forrásnak."

    Ez van es kesz! A windows a nyero. Van mar windows XP a szamitogepeden? Nincs?! Akkor gyorsan telepits egyet. Meglatod, hogy milyen jo lesz...