SG.hu

IHM: A felhasználók az alternatív szolgáltatóknál is átlagosan 25%-kal kevesebbet fizetnek

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és az alternatív távközlési és internet szolgáltatók képviselői folyamatos tárgyalás eredményeképp ma megállapodtak az átlagosan 25%-os internet díjcsökkentésről.

Annak érdekében, hogy az internetezés költségei a fogyasztók számára valamennyi szolgáltatónál, ténylegesen csökkenhessenek, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium különböző támogatási konstrukciókat dolgozott és dolgoz ki és több, a tényleges versenyt erősítő szabályozási lépést tervez. Az IHM és a szolgáltatók közötti folyamatos egyeztetés keretében Kovács Kálmán miniszter ma erről tájékoztatta az internet és az alternatív távközlési szolgáltatók képviselőit.

A megbeszélésen az internet szolgáltatók ismertették a miniszterrel tegnap kiadott közös álláspontjuk lényegét. A közös közleményt a GTS-DataNet, Interdotnet, Enternet, Externet, Interware, Freestart, Euroweb, Pantel, Elender Üzleti Kommunikáció és a Vivendi írta alá. Az aláírók üdvözlik Kovács Kálmán miniszter szándékát, amely - Erkki Liikanen, az Unió biztosának álláspontjával összhangban - a többszereplős piaci versenyt támogatja.

Az internet szolgáltatók tájékoztatták a minisztert, hogy a szabad versenyt lehetővé tevő piaci környezet kialakításának átmeneti időszakában is hajlandóak a lakossági szolgáltatási díjaikat valóban 25%-kal csökkenteni, amennyiben a monopol telefonszolgáltató is ugyanennyivel ténylegesen csökkenti a jelenlegi kis- és nagykereskedelmi internetes telefonos díjcsomagjai árát.

Kovács Kálmán miniszter elmondta, hogy tájékoztatta a Kormányt a kialakult helyzetről, a Matáv és az internetszolgáltatók álláspontjáról.

A miniszter tájékoztatta az internet szolgáltatók képviselőit, hogy az uniós irányelveknek és Erkki Liikanen EU biztossal történt tárgyalásoknak megfelelően folyik a hírközlési szabályozás átfogó átalakítása. Az új szabályozásban érvényesülnek az uniós versenynormák, egyebek között 2004. május 1-re csökkenni fognak az összekapcsolási díjak.

A tárgyalás eredményeképp az internetszolgáltatás és a hozzáférés területén is megteremtődött annak a lehetősége, hogy az ügyfelek ugyanannyi internetezésért átlagosan 25%-kal kevesebbet fizetnek, ha igénybe veszik a 15, 40 vagy 100 órás kedvezményes díjcsomagokat. A megbeszélésen arról is szó esett, hogy a szélessávú szolgáltatások állami támogatása hogyan valósulhat meg a leghatékonyabban.

Megállapodás született arról, hogy a szakmai és kormányzati egyeztetést szolgáló Távközlési Kerekasztalhoz és az Informatikai Kerekasztalhoz hasonlóan megalakul az Internet Szolgáltatók Kerekasztala is, amely lehetőséget teremt az eddiginél is szorosabb együttműködésre, a folyamatos és rendezett konzultációra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!