JohnnyCage

Samsung: Ultravékony CD/DVD kombó meghajtó

A dél-koreai Samsung Electronics bejelentette a világ legvékonyabb és legkönnyebb CD/DVD kombinált meghajtóját, amely lehetővé teszi a notebookok méretének és tömegének további csökkentését.

A SU-408 CD-újraíró, illetve DVD-olvasó meghajtó alig 9,5 mm vastag, amely mintegy 25 százalékkal kevesebb a rivális gyártók legvékonyabb modelljeinél, tömege pedig a rivális készülékek 220 grammjával szemben mindössze 145 gramm. A Samsung új készüléke speciális, rendkívül energiatakarékos motort kapott, amely mintegy 20 százalékkal csökkenti a meghajtó fogyasztását, és a hagyományos motoroknál kisebb zajt, illetve kevesebb rezgést bocsát ki.


Az új készülékkel kapcsolatban a Samsung ezidáig mintegy 50 szabadalmat jegyezetett be világszerte. Az SU-408 tömegtermelése már megkezdődött, így a meghajtó feltételezhetően hamarosan megjelenhet a különféle notebookokban. A hivatalos megjelenési időpontot azonban nem közölte a társaság. Annyit azonban tudni, hogy a készüléket külön nem kívánja forgalomba hozni a gyártó, és csak az új notebookokban lesz megtalálható.


Az új, szupervékony kombinált meghajtó 8-szoros sebességgel (1200 kbyte/s) írja a CD-R illetve CD-RW lemezeket, maximális CD-olvasási sebessége pedig 24-szeres (3600 kbyte/s). A készülék a különféle DVD-lemezeket legfeljebb 8-szoros (10800 kbyte/s) sebességgel tudja olvasni, csatolója pedig Ultra-DMA Mode 4 támogatással rendelkezik az adatok zökkenőmentes áramlásának biztosítása érdekében.

Az SU-408 átlagos elérési ideje DVD lemez esetében 110 milliszekundum, CD esetében pedig 100 ms. A készülék beépítési mérete 128 x 9,5 x 129 mm.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)