Franczy

Nagy teljesítményű új Dell notebookok

A világ vezető számítógépgyártó cégei között nyilvántartott Dell Computer a héten megkezdte minden korábbinál nagyobb teljesítményű, Inspriron 5100 típusjelzésű hordozható számítógépeinek a forgalmazását.

A cég ezen high-end kategóriás notebookjait a kezdetekben csak Európában lehet megvásárolni, azonban a gyártó képviselői ígéretet tettek arra, hogy hamarosan az Egyesült Államokban is megjelennek majd a piacon az új modellek.

A Dell Computer vadonatúj Inspiron 5100-as notebookjai 14 colos LCD kijelzővel, vezeték nélküli hálózati technológiákkal, valamint 2,4 - 2,8 GHz-es frekvenciájú Intel Pentium 4 processzorokkal vannak felvértezve. Mondanom sem kell, hogy a gyártó az Inspiron 5100-as modellek esetében nem mobil, hanem eredetileg asztali számítógépekben történő felhasználásra szánt Pentium 4 processzorokat használ. Mint ismeretes, az utóbbi időkben mind a kisebb, mind a nagyobb gyártók esetében divattá vált, hogy mobil helyett asztali processzorokkal szerelik fel notebookjaikat, ugyanis az asztali chipek jelentősen kedvezőbb áron kaphatók, mint mobil társaik, ennek köszönhetően pedig a notebookok ára alacsonyabban tartható. Természetesen ennek a megoldásnak hátrányai is vannak, hiszen az asztali processzorok jobban melegszenek és többet is fogyasztanak az általában alacsony feszültségigénnyel rendelkező mobil chipeknél.

A Dell Computer szerint az Inspiron 5100-as notebookok akkora teljesítménnyel és olyan széles szolgáltatási körrel rendelkeznek, hogy tökéletesen alkalmasak még a nagyobb tudású asztali számítógépek felváltására is, miközben helyfoglalásuk minimális. A gyártó ezen új notebookjai egyébként mindössze 3,3 kilogrammot nyomnak a mérlegen, mely tömeg ebben a kategóriában kedvezőnek mondható, ugyanis a konkurens gyártók hasonló kategóriás modelljei általában 3,4 - 4,1 kilogrammos tömeggel rendelkeznek. Ahogy azt említettem, az Inspiron 5100-as modellek alaphelyzetben 14 colos LCD kijelzővel rendelkeznek, kérésre azonban 15 colos kijelzővel is kaphatók.

A gyártó képviselői a bejelentés kapcsán elmondták, hogy az Inspiron 5100 termékcsalád a korábbi Inspiron 2650-es notebookok felváltására hivatott, valamint utaltak arra, hogy a Dell Computer az elkövetkező hetekben várhatóan számos vadonatúj notebookkal fog előrukkolni. Ezen újdonságok között egyébként természetesen Centrino platformos notebookok is fellelhetők lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JTBM #1
    Vajon milyen chipset és grafikus kártya van bennük? A P4 2.8 GHz csak egy szép reklám, ha a fentiek lassúak...