Franczy

EFI, a BIOS utódja?

Az eredeti IBM PC-k egyik utolsó és sokak által nem éppen kedvelt, megkövült maradványa, a BIOS (Basic Input/Output System) hamarosan nyugdíjba fog vonulni - legalább is az Intel munkatársai szerint.

Mark Doran, az Intel egyik vezető mérnöke szerint az alaplapok részét képező és mindössze néhány fix szoftverrutint tartalmazó BIOS nyugdíjaztatása mostanság már igen csak időszerű, ugyanis a BIOS az elmúlt években egyre több és több problémát okozott mind a fejlesztőknek, mind a felhasználóknak. Adódik a kérdés, hogy mi lehet a BIOS utódja? Az Intel szerint erre a kérdésre az az egyszerű válasz adható, hogy az EFI (Extensible Firmware Interface), mely technológia várhatóan rövid időn belül teljesen száműzi majd a BIOS-t a személyi számítógépekből.

"Amikor először felmerült az az ötlet, hogy a BIOS-t valamivel fel kellene váltani, az Intel számos részlegének vezetőivel leültünk beszélgetni. Sok mindent elárul az üggyel kapcsolatban, hogy ezen beszélgetések aztán több mint három napig tartottak, és minden résztvevő elmondta, hogy milyen sok probléma van a BIOS-szal" - nyilatkozta Doran, majd hozzátette, hogy az eredeti IBM PC fejlesztői álmukban sem merték volna gondolni, hogy a BIOS ilyen hosszú ideig életben fog maradni. Doran szerint az IBM fejlesztői úgy gondolták, hogy jó esetben 250 ezer darab olyan számítógép fog forgalomba kerülni, mely BIOS-szal van felvértezve.

Az Intel szerint a BIOS kapcsán az egyik legkomolyabb problémát az jelenti, hogy nem létezik egyetlen olyan szabvány sem, mely minden részletet érintően meghatározná, hogy a BIOS-okat hogyan kell létrehozni, illetve konfigurálni, a felhasználóknak pedig ily módon általában komoly gondokat okoz a számítógépük BIOS-on keresztül történő beállítása. Az Intel azt ígéri, hogy az EFI minden tekintetben túl fog mutatni a jelenleg használatos BIOS-okon. Az egyik legfontosabb újítás, hogy az EFI nagyfelbontású grafikával rendelkező, könnyen kezelhető felhasználói felülettel fog rendelkezni. A C programozási nyelvben készített EFI az Intel ígéretei szerint minden korábbinál jobban használható diagnosztikai eszközökkel és automatikus konfigurációs lehetőségekkel kecsegtet a felhasználók számára, akik egyébként akár a számítógépüktől távol tartózkodva is menedzselhetik majd az EFI-t. Az EFI ezenkívül arra is képes lesz, hogy adott esetben emulálja a jó öreg BIOS-t.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zeb #16
    Hát bizony a BIOS felett jócskán eljárt az idő, én speciel már rég óta a sajátfejlesztésű BIOS-omat használom a gépeimen mivel csak azt tartom megbízhatónak.
    Szégyen gyalázat, hogy eddig húzták a probléma megoldását.
  • Power #15
    "Már a nyolcvanas évek óta ezért imádkozott egy csomó informatikus, az Intel 20 év alatt meg is hallgatta"

    Azért ez túlzás(hisz még az AT sincs 20 éves).
    Tény, hogy megérett a változásra, de itt is a részleteken van a hangsúly.
    pl. "távol tartózkodva is menedzselhetik" ez elég meredeken hangzik, nagyon nagy veszélyeket rejt magába.
  • Laci73 #13
    LAssan oda jutunk, hogy az eddigi nem túl remek, de legalább egységes PC-szabvány helyett majd a gyártók kirukkolnak a saját ötleteikkel, mindegyikük a saját rendszerét erőszakolva a piacra. A gépházak és a monitorok lesznek csak egységesek, a többi az zsákbamacska...
  • corleone #4
    detto
  • Pheel #3
    Mire ez a negatív hozzáállás? Egyszer az a baj, hogy már 10 éve Amigán is olyan volt, máskor meg az, hogy nem kellene váltani. Nyugalom :)
  • Borg #2
    Felhasználóbarát...
    Nagyfelbontású grafikus...
    Mindenben túlmutat...

    Csak ne emlékeztetnének ezek engem annyira a M$-ra...
    Jókis megbiztható, egyszerű BIOSok helyett most majd lesznek csillivilli bughegyek...
  • item #1
    hmm ez érdekes lessz! kiváncsian várom!