Franczy

IDF: jön a Springdale és a Canterwood

Az e héten megrendezett Intel Developer Forum keretein belül nemcsak új processzorokról lehetett hallani, hanem olyan vadonatúj alaplapi chipkészletekről is, mint például a cég közeljövőben debütáló processzoraihoz szánt Springdale, vagy Canterwood.

Az IDF-en elhangzott, hogy mind a Springdale, mind a Canterwood az év második negyedévében fog bemutatkozni, mindkét chipset kompatibilis lesz a DDR266-os, DDR333-as, valamint DDR400-as SDRAM memóriákkal, és mondanom sem kell, hogy az említett chipsetek kétcsatornás DDR memóriakontrollerrel lesznek felvértezve, ami garanciát fog jelenteni a megfelelő memória sávszélességre.

Korábban sok olyan szakértői véleményt lehetett hallani, hogy bár az Intel hamarosan megkezdi a DDR400 SDRAM memóriákkal kompatibilis új alaplapi chipseteinek a forgalmazását, a DDR400-as memóriák ritkaságának és relatíve magas árának következtében ezen új chipsetek nem lesznek majd igazán sikeresek. Pete MacWilliams, az Intel Platform Architecture igazgatója az IDF-en mindenkit megnyugtatott, hogy e miatt senkinek sem kell aggódnia, ugyanis a memóriák gyártásával foglalkozó cégek már most jelentős DDR400-as gyártókapacitással rendelkeznek, ráadásul ezen kapacitásokat a Springdale, illetve a Canterwood megjelenéséig várhatóan még tovább fogják növelni a gyártók. MacWilliams elmondta, hogy a DDR400-as memóriák révén kíváló teljesítményt lehet elérni, valamint felhívta a figyelmet ezen memóriák árának folyamatos csökkenésére is.

Az IDF-en tartott előadásokból kiderült, hogy megjelenésük időpontjában, tehát a második negyedévben a Springdale és a Canterwood a felújított, immár 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkező Pentium 4-es processzorokat támogatják majd, később pedig támogatni fogják az immár 0,09 mikronos gyártási technológiák segítségével készülő, jelenleg Prescott fejlesztési kódnevű chipeket is. Egyelőre nem lehet tudni, hogy utóbbi processzorokat milyen néven kívánja piacra dobni a chipgyártó, azonban egyes források tudni vélik, hogy a Prescott a benne alkalmazott számos újítás (továbbfejlesztett Hyper-Threading, új utasításkészlet) miatt nem Pentium 4, hanem valamely más néven fog majd forgalomba kerülni. Végül pedig említésre méltó, hogy a Springdale-t az asztali számítógépek, a Canterwoodot pedig a nagy teljesítményű munkaállomások piacán kívánja hadrendbe állítani az Intel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!