Franczy

Az IETF áldását adta az iSCSI technológiára

Az egyik neves szabványügyi testület áldását adta arra az új technológiára, melynek köszönhetően SAN (Storage Area Networks) hálózatokat lehet építeni a már meglévő Ethernet hálózati alapokon. Konkrétan arról van szó, hogy legutóbbi ülésén az IETF (Internet Engineering Task Force) bizottsága jóváhagyta az úgynevezett iSCSI szabványt.

Mint ismeretes, az SCSI (Small Computer System Interface) technológiát az iparban széles körben használják a merevlemezek számítógépekhez történő csatlakoztatásához. Nos az iSCSI technológia segítségével lényegében ugyanezt lehet végrehajtani, csak éppen Ethernet hálózaton, vagy éppen interneten keresztül. A fejlesztők szerint az iSCSI legnagyobb előnye abban rejlik, hogy alkalmazása révén számtalan számítógép minden korábbinál egyszerűbb módon csatlakozhat majd a különböző nagykapacitású adattároló rendszerekhez.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az iSCSI technológia számára az úgynevezett Fibre Channel protokoll jelenti a legnagyobb konkurenciát. A Fibre Channel előnyei közé sorolható a kiváló teljesítmény, valamit a már stabilan kialakított piac, azonban nem elhanyagolható hátrány, hogy használatához külön hálózat kiépítésére és üzemeltetésére van szükség. Ezzel szemben a szárnyait bontogató iSCSI egyik fő előnye, hogy használatához tökéletesen megfelelnek a cégek már meglévő Ethernet hálózatai. Az iSCSI-t egyelőre csak nagyon szűk körben használják, azonban a legfrissebb előrejelzések arról szólnak, hogy az új technológia nagy jövő előtt áll, már csak abból a szempontból is, hogy relatíve olcsó és könnyen használható. Az eddigi iSCSI megoldások még nem a végleges iSCSI szabványra épültek, éppen ezért nem is terjedhettek el széles körben, azonban szakértők szerint az IETF mostani jóváhagyásának köszönhetően a közeljövőben széles körben is elterjedhetnek a már végleges szabványra épülő iSCSI megoldások.

Azáltal, hogy az IETF áldását adta az iSCSI technológiára, a végfelhasználók várhatóan egyre nagyobb bizalommal fordulnak majd az iSCSI megoldások felé - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Bryce Mackin, az Adaptec egyik vezetője és egyben az SNIA (Storage Networking Industry Association) IP Storage Forum marketing igazgatója, majd hozzátette, hogy az IBM és a Cisco Systems példáját követve a jövőben várhatóan egyre több gyártó dob majd piacra iSCSI eszközöket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!