Franczy

Új IBM ThinkPad notebookok

Az hétfőn több olyan vadonatúj ThinkPad notebookot jelentett be, melyek többek közt vezeték nélküli hálózati szolgáltatásaik, illetve továbbfejlesztett menedzsment szoftvereik révén visznek új színt a gyártó hordozható számítógép termékcsaládjába. A Big Blue a most leleplezett ThinkPad R40 típusjelzésű notebookokat elsősorban a kis és közepes vállalakozások piacára szánja.

Az IBM idén most először jelentett be újgenerációs notebookokat, melyeket várhatóan hamarosan újabbnál újabb modellek fognak követni, ugyanis a notebook piac rendkívül dinamikus fejlődése arra készteti az IBM-et és a többi notebook gyártót, hogy folyamatosan új termékekkel rukkoljanak elő. A Gartner piackutató cég szerint, míg az asztali számítógépek piaca lényegében stagnált az elmúlt esztendőben, addig a hordozható számítógépek piaca nem kevesebb, mint 17,6 százalékkal növekedett 2002-ben. Szakértők szerint ez a növekedés idén is folytatódni fog, ha lehet még nagyobb lendülettel, ugyanis az újgenerációs vezeték nélküli szolgáltatások, illetve az Intel márciusban bemutatkozó Centrino mobil platformja várhatóan nagy érdeklődésre tart majd számot.

A most debütált ThinkPad R40 típusjelzésű notebookok közül a high-end kategóriás modellek integrált dual-band vezeték nélküli technológiával vannak felvértezve, ami azt jelenti, hogy segítségükkel a felhasználók 90-100 méteres körzetben mind a 802.11a, mind a 802.11b szabvánnyal kapcsolatos vezeték nélküli hálózatokra csatlakozhatnak. Habár a vezeték nélküli hálózatok túlnyomó többsége manapság a 802.11b (Wi-Fi) szabvánnyal kompatibilis, egyre inkább feljövőben vannak a nagyobb adatátviteli sebességgel és több kommunikációs csatornával kecsegtető 802.11a hálózatok is, csak úgy mint a 802.11g szabványú hálózatok. A Toshiba egyébként az elmúlt év végén adta ki dual-band kompatibilis notebookját, míg a legtöbb gyártó a Centrino platformra szánt modelljei esetében kíván majd fontos szerepet szánni ezen vezeték nélküli technológiáknak.

A belépőszintű, 979 dolláros alapárú IBM ThinkPad R40 notebookokban 1,6 GHz frekvencián ketyegő Intel Celeron processzorok teljesítenek szolgálatot, a legolcsóbb Pentium 4 kategóriás modellekben pedig 2 GHz-es frekvenciájú Pentium 4 processzorok találhatók. Utóbbi modellek alapára 1499 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Elvis #2
    nekem most egy t22 van... nagyon lehet szeretni, mert nagyon kezes jószág...
  • Csudri #1
    Én is használtam régen thinkpad-ot és csak ajánlani tudom mindenkinek!!! Lehet, hogy nem olyen szép, mint egy HP ill. Compaq csoda, de a kissé kockakülső fasza belsőt takar!