Franczy

Az asztali processzorokkal szerelt notebookok a legnépszerűbbek

Az elmúlt időkben hozzászokhattunk ahhoz, hogy a notebookok gyártásával foglalkozó cégek kínálatában egyre fontosabb szerephez jutnak a mobil processzorok helyett az eredetileg asztali számítógépekben történő felhasználásra szánt processzorokkal szerelt hordozható számítógépek. Ezt a tendenciát támasztja alá egy az NPD Techworld piackutató cég által a napokban nyilvánosságra hozott jelentés, mely szerint 2002-ben az asztali számítógépekbe szánt Intel Pentium 4 processzorral felvértezett notebookok voltak a legkelendőbbek a vásárlók körében.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az asztali processzorral szerelt notebookok leginkább azért számítanak sikertermékeknek, mert egyrészt nagyobb teljesítményre képesek mobil chipekkel ellátott társaiknál, másrészt pedig sok esetben jelentősen olcsóbbak azoknál. Természetesen azért némi hátrányt is el kell szenvedniük az asztali processzoros notebookokat használóknak, ugyanis ezen rendszerek többet fogyasztanak, mint a számos energiatakarékossági szolgáltatással rendelkező mobil processzorokkal szerelt hordozható számítógépek.

A nagyobb számítógépgyártó cégek kínálatában egyébként az elmúlt napokban-hetekben már az asztali processzoros rendszerek második generációja is feltűnt, melyre jó példa a Hewlett-Packard azon két vadonatúj notebookja, mely 2,8 GHz-es Pentium 4 processzorral van felszerelve. Hasonló következő generációs, nagy teljesítményű notebookok bemutatására készül egyébként a következő hetekben többek közt a Dell Computer, valamint a Sony is.

Néhány szóban érdemes említést tennünk arról, hogy manapság konkrétan mennyibe is kerülnek a mobil, illetve asztali Intel processzorok. Jelen pillanatban a 2,2 GHz-es működési frekvenciájú Pentium 4-M a leggyorsabb mobil processzor az Intel kínálatában, mely chip nem kevesebb mint 562 dollárba kerül. Ezzel szemben egy hasonló frekvenciájú, asztali számítógépekben történő felhasználásra szánt Pentium 4 mindössze 193 dollárba kerül, de a 2,53 GHz-es, vagy éppen a 2,8 GHz-es asztali modellekért sem kell többet fizetnünk 243, illetve 401 dollárnál. Míg a mobil chipekkel szerelt notebookok átlagos ára 1500-3000 dollár, addig az asztali processzoros notebookok átlagosan 1400-2000 dollárba kerülnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!