Franczy

Láthatáron az új mobil Intel platform, a Centrino

A világ legnagyobb chipgyártója, az Intel képviselői bejelentették, hogy a mindeddig Banias fejlesztési kódnevet viselt újgenerációs mobil processzorok Centrino néven fognak forgalomba kerülni.

A Centrino azonban nemcsak az új processzor, hanem az Intel új mobil platformjának a neve is lesz egyben, vagyis Centrino néven kerülnek majd forgalomba a cég új mobil processzorai, valamint különböző chipsetei és egyéb kommunikációs chipjei is. Az Intel munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a Centrino elnevezés a "center" és "neutrino" szavak egyesítéséből származik. A Centrino márkanév egy olyan újgenerációs hordozható számítógépes platformot takar, mely véleményünk szerint képes lesz a felhasználók mobil számítógépes szokásainak alapos megváltoztatására - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Palm Pollace, az Intel Corporate Marketing Group igazgatója és egyben alelnöke. "A Centrino mobil technológia otthon, az irodában, a repülőtéren, sőt akár egy kávézóban is elérhetővé teszi a vezeték nélküli munkavégzéshez szükséges szabadságot és rugalmasságot."

Az új mobilprocesszor-mikroarchitektúrára, vezeték nélküli képességekre, valamint megnövelt akkumulátor-üzemidőt, vékonyabb és kisebb súlyú modelleket és kimagasló mobil teljesítményt támogató jellemzőkre épülő márka az Intel legjobb noteszgép-technológiáját fémjelzi. A Centrino márka által képviselt technológiai csomagot egy (korábban "Banias" kódnévre keresztelt) mikroprocesszor, a kapcsolódó lapkakészletek és 802.11 (Wi-Fi) rendszerű vezeték nélküli hálózati képesség alkotja. A felsorolt elemek megtervezésekor, optimalizálásakor és érvényesítésekor az Intel a vezeték nélküli mobil számítástechnika nyújtotta használati élmény tökéletesítését tartotta szem előtt. Első ízben fordul elő, hogy az Intel külön márkanevet vezet be egy technológia-kombináció jelölésére.


A feltűnő, bíborvörös színű, teljesen új formájú logó a cég szerint a repülés, a mobilitás és a haladás asszociációját kelti a szemlélőben

Ahogy az várható volt, a jelenleg Las Vegas-ban zajló CES (Consumer Electronics Show) szakkiállítás keretein belül az Intel mindent megtesz annak érdekében, hogy tudatosítsa a felhasználókkal újgenerációs mobil platformja minden előnyét. Elképzelhető, hogy a kiállítás hátralévő napjaiban újabb információk látnak majd napvilágot a Centrino termékcsaládról, azonban szakértők szerint korántsem valószínű, hogy az elkövetkezendő napokban fény derülne a Centrino processzorok működési frekvenciájára, vagy éppen kereskedelmi árára. Az Intel tehát egyelőre éppen csak megkezdte a Centrino népszerűsítését, vagyis további lényegi információkra minden bizonnyal egészen a Centrino termékek tényleges bemutatkozásáig várnunk kell. Erre egyébként várhatóan március végén, vagy április végén fog sor kerülni.

Az Intel most komoly dilemmában van a Centrino platform processzorainak típusjelzése kapcsán, ugyanis bár ezen chipek első példányai mindössze 1,4 GHz-es frekvenciával fognak rendelkezni, teljesítményük várhatóan sokkal jobb lesz annál, mint amit a működési frekvenciából sejteni lehet. Egyes források szerint éppen ezért elképzelhető, hogy az Intel a Centrino chipek esetében az AMD-hez hasonló teljesítmény viszonyszám alapú jelölési rendszert fog bevezetni. A Centrino mobil technológia várhatóan 2003 első felében jelenik meg a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #1
    engem inkább rovarszárnyakra emlékeztet :)