JohnnyCage

Felmentették a tizenéves DVD-hackert

A norvég bíróság első fokon nem találta bűnösnek azt a tizenéves fiút, aki jelentős lépést tett a DVD-k másolásvédelmének feltörése felé, és akit az északi országban azóta csak "DVD Jon"-ként tartanak számon.

A norvég bíróság elsőfokú ítélete szerint a jelenleg 19 éves Jon Johansen nem sértette meg a törvényt, amikor lehetővé tette a DVD-Video lemezek másolásvédelmének hatástalanítását, és az ehhez szükséges kódot a világhálón nyilvánosságra hozta.

"Nem találtuk bűnösnek Johansent" - mondta Irene Sogn bírónő. "Az ítélet egyhangú" - folytatta Sogn bírónő hozzátéve, hogy az ügyészek fellebbezést nyújthatnak be a határozat ellen. Az ügyészek eredetileg 90 napos felfüggesztett börtönbüntetést javasoltak a 19 éves fiúnak, aki a DVD másolásvédelmét feltörő, DeCSS elnevezésű kódot még 15 éves korában írta.

DVD Jon

A tizenéves norvég fiú azóta a hackerek bálványává vált világszerte, mivel szerintük a DeCSS kód nyilvánosságra hozatala pusztán a szellemi szabadság gyakorlása volt, nem pedig lopás, mint ahogyan a hollywoodi filmstúdiók állítják.

A pert a hollywoodi filmstúdiók érdekeit képviselő Motion Picture Association of America (MPAA) indította. A filmipar szerint a DVD felvételek másolásának lehetővé tétele nem más, mint lopás, amely csak Észak-Amerikában évi 20 milliárd dollár kárt okoz a társaságoknak.

Az Egyesült Államokban egyébként sokan a szólásszabadság korlátozását célzó lépésnek ítélték meg a pert.

A DeCSS csak egyike azon programoknak, amelyek lehetővé teszik a DVD videók lemásolását. Bár Johansen szoftvere jelenleg már elavultnak számít, szerepe mégis jelentős volt, mert elsőként írta le a DVD videófelvételek visszafejtésének módját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ThePartyFace #32
    Ehh, te biztos videki vagy.
    Duna plazaban be kellett dugjam a fulem, olyan hangos volt a 007:PP
    Amugy palace mozi lanc nekem nagyon bejon! Jo a hang, jo a kep, sok a hely, latni mindent.
  • Blasta #31
    Már bocs az offtopikért...
  • Blasta #30
    Palladium chip?????
    Aha!
    Én attól azért nem fosnék annyira!
    Mintha azt nem lehetne feltörni....
    A chipelt XBOX-ot mennyi idő alatt is törték fel????
  • Frank99 #29
    ez sajnos ÍGY igaz...
  • RpPRO #28
    Nem ertem, miert kritizaljatok a sracot.. talan egyesek irigyek ra, mert valamihez qrvara ert? Arra nem gondoltatok, hogy zsiros allasokat kinalnak majd neki es akkor elobb utobb telleg nem fogjak feltorni a masolasvedelmet :)
  • Lion #23
    heheheh már építik a ligetplázába ezer éve a múltiplekszet :o)))))) tudod elvileg minden hónap végére elkészül :o))) Keszthely meghalt, kihal, szánalmas lett....
  • spR #22
    Még jó, hogy Norvégia nem tagja az EU-nak :))))
    De ettől függetlenül nagyon örülök az itéletnek.
  • Sephi #20
    Nem is igaz mert en inrtam a kodot es ircen elkudtem ennek a hulyenek oszt nezd meg mi lett belole!
  • Vik1984 #19
    Egy kóterban lakom, a filmeket álltalában divxben nézzük, de ha tetszik, elmegyünk a moziba is megnézni. Hol fizetnek rá a filmstúdiók így?
  • I.C.ram #16
    Birom az ilyen kis görc hekkereket: 15" szar alap monitor, iszonyat gagyesz hangfalak, stb. :D