JohnnyCage

Várhatóan új domain neveket fogad el az ICANN

A világháló domain neveivel foglalkozó Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) a közeljövőben várhatóan újabb tartományneveket fogad el, amelyek a jövő évben kerülhetnek majd bevezetésre.

A legtöbb felhasználó azonban nem regisztrálhat majd be domain neveket az új tartományok alá, mivel az új tartományokat az ICANN csoport bizonyos szervezeteknek tartja fenn. A konkrét domain-ek listáját várhatóan a jövő év legelején hozza nyilvánosságra a szervezet.

Annyi azonban kiderült az ICANN közleményéből, hogy az új domain-ek a jelenlegi "korlátozott" domainekkel egyező modell szerint látnak napvilágot. Ilyen tartomány jelenleg többek között a .edu, amelyet az amerikai oktatási intézményeknek tart fenn a szövetség, vagy a .museum, amelyet a múzeumok használhatnak. Ezzel szemben az olyan doamin-ek, mint a .com, vagy a .net bárki számára elérhetőek, bejegyezhetőek.

Az új tartományok elfogadásáról Amszterdamban (Hollandia) megrendezett, vasárnapi értekezletén döntött az ICANN. Stuart Lynn, az ICANN elnöke elmondta, a szervezet azért döntött a korlátozott domain-ek mellett, mivel az új tartomány alá tartozó domain neveket előre be lehet jegyezni, és a szövetség nem szeretné, ha egyes cyber "házfoglalók" előre lefoglalnák a neveket, hogy később sokszoros áron adhassák azokat tovább. A korlátozott domain struktúra előnye a szakértők szerint az, hogy a kérelmezőknek igazolniuk kell, hogy okkal igénylik az adott név használati jogát.

1998-as alapítása óta az ICANN számos új domain-t vezetett be, amellyel az olyan tartományok túlzsúfolását kívánják elkerülni a szakértők, mint például a .com. A szövetség 2000 novemberében bevezette a .biz, .info, .name, .pro, .coop, .museum, és a .aero tartományokat, amelyek változó sikert értek el. A State of the Domain hírlevél szerint a .info domain alá ezidáig közel 1 millió, a .biz tartomány alá pedig több, mint 750 ezer nevet jegyeztek be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!