Franczy

A vártnál némileg jobban teljesít a félvezetőipar

Egy napokban nyilvánosságra hozott jelentés szerint a félvezetőpiac októberben az előző hónaphoz képest a vártnál némileg nagyobb mértékben, mintegy 1,8 százalékkal növekedett, így az ebben a piaci szegmensben októberben lebonyolított forgalom elérte a 12,52 milliárd dollárt. A WSTS (World Semiconductor Trade Statistics) munkatársai által készített jelentésből többek közt kiderül, hogy a számítógépekben, mobiltelefonokban, gépjárművekben, vagy például elektromos borotvákban használatos mikrochipek piaca mostanság jelentős fejlődésen megy keresztül, melynek ékes bizonyítéka, hogy a chippiac az elmúlt tizenkét hónapban nem kevesebb mint 19,9 százalékot növekedett.

A jelentés készítői felhívják a figyelmet arra, hogy bár a félvezetőpiac októberben nem növekedett olyan jelentős mértékben, mint szeptemberben, az októberi növekedés még így is némileg nagyobbnak bizonyult annál, mint amekkorára a korábbi előrejelzések alapján számítani lehetett. Szeptemberben egyébként mintegy 3 százalékkal növekedett a chippiaci forgalom. Szakértők szerint az októberi eredmények azért alakultak a vártnál jobban, mert a korábbi előrejelzések készítői a globális gazdasági és politikai bizonytalanság miatt túlságosan borúlátóak voltak.

Tény, hogy a félvezetőpiac októberben a vártnál némileg jobban teljesített, azonban a korábbi előrejelzések hellyel-közzel hitelesnek bizonyultak - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Uche Orji, a JP Morgan beruházási bank elemzője, aki személy szerint korábban mintegy 1,5 százalékos októberi növekedést jelzett előre. Orji elmondta, hogy a félvezetők piacán az idei évben mintegy 139 milliárd dolláros forgalomra lehet számítani, valamint utalt arra, hogy az év utolsó heteiben várhatóan jelentősen megnő a kereslet az olyan elektronikus eszközök iránt, mint amilyenek például a DVD-lejátszók, vagy a játékkonzolok.

A jelentés kitér arra is, hogy a különböző vezeték nélküli chipek, illetve flashmemóriák eladásai a közelmúltban az átlagosnál nagyobb mértékben növekedtek, valamint említést tesz arról, hogy a mobiltelefonpiac még mindig felettébb dinamikusan növekedik, elsősorban Európában, ahol egyébként a finn székhelyű Nokia a piac közel 50 százalékát uralja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!