SG.hu

Hálózatbővítés a Szent István Egyetemen

A gödöllői székhelyű Szent István Egyetem, amely jelenleg az ország egyik legszerteágazóbb felsőoktatási intézménye, teljeskörű hálózati fejlesztést hajt végre a Cisco Systems hálózati eszközeire építve. Az összességében mintegy 2000 végpontot érintő, 300 millió forint értékű fejlesztés célja a karokon belüli, valamint a karok közötti kommunikáció hatékonyságának növelése, a kor követelményeinek megfelelő technológia bevezetése.

A Szent István Egyetem hallgatóinak száma eléri a 30 000 főt. Az integrált egyetem jogelődjei a Gödöllői Agrártudományi Egyetem, a Budapesti Állatorvostudományi Egyetem, a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, az Ybl Miklós Műszaki Főiskola, a jászberényi Tanítóképző Főiskola, a gyöngyösi Gazdálkodási és Mezőgazdasági Főiskola, valamint ezeknek az intézményeknek kihelyezett tanszékei Budapest több pontján, illetve több kutatási, illetve gyakorlati terep, mint például a szarvasi Arborétum.

Az egyetem által kiírt pályázatot a Cisco Systems hálózati megoldásaira épülő koncepcióval a HP Magyarország nyerte el. A megvalósítást követően az egyetem egy igen megbízható, kiválóan menedzselhető, homogén számítógépes hálózattal fog rendelkezni. A vezetékes hálózat mellett a Cisco Aironet technológiája biztosít vezetéknélküli hálózati hozzáférést.

A hálózati infrastruktúra fejlesztése a tanulmányi rendszer modernizációját és a Neptun 2000 rendszer bevezetését is szolgálja. Ezáltal minden egyetemi polgár számára elérhetővé válik a hallgatói nyilvántartás, a tantárgyak jegyzéke, az oktatói adatbázis, automatizálható lesz a vizsgára való jelentkezés és a vizsgával kapcsolatos nyilvántartások rendszere. Egységes hálózaton fut a teljes gazdasági adminisztráció, így az ösztöndíjak számfejtése is. Összekapcsolódik az intézmény hét tagkönyvtára, amelyek közül a három legnagyobban már most is online kereshetők a könyvek, kiadványok.

"Az informatikai szolgáltatások biztosítása és a szolgáltatás minősége a felsőoktatási intézmények számára elsődleges kérdéssé vált. Ezért olyan partnereket keresünk, amelyek a technológián túl a tanácsadásban, tervezésben, oktatásban is széleskörű, hosszú időre szóló megoldást képesek nyújtani. A Cisco felsőoktatási szférára fordított figyelme példaszerű. Az üzemeltetők számára megnyugtató, hogy nincsenek egyedül, a technológia mellett a folyamatos információellátás, továbbképzés és a jövő tervezhetősége is biztosított" - mondta Ritter Dávid, a Szent István Egyetem Informatikai Hivatalának vezetője.

Az október elején kezdődött és várhatóan december közepére lezáruló fejlesztések révén a hallgatók és oktatók az intézmény bármely pontjáról elérhetik az elektronikus információs szolgáltatásokat, a korszerű infrastruktúra biztosítja a kutatói közösségekhez, valamint európai akadémiai hálózatokhoz történő kapcsolódást is. Tervezik továbbá az intézmények bekapcsolását a NIIF VoIP projektjébe.

A fejlesztési projekt részeként - az Oktatási Minisztérium céltámogatásával - folyik a számítógépes laborfejlesztés, a kisebb telephelyek sávszélességének jelentős növelése és egy IP alapú videokonferencia rendszer bevezetése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!