Franczy

DVD-írós Toshiba notebookok

A Toshiba a Sony példáját követve a napokban megkezdte azon legújabb, high-end kategóriás notebookjainak kereskedőkhöz történő leszállítását, melyek segítségével a felhasználók már út közben is képesek lesznek DVD lemezek írására. Úgy vélem, hogy a DVD-írók hordozható számítógépekben történő megjelenése mindenképp javítani fog a notebook eladási mutatókon, vagyis mind a Sony, mind a Toshiba jól döntött, amikor DVD-íróval ellátott notebookokat dobott piacra - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Alan Promisel, az IDC piackutató cég egyik elemzője, majd hozzátette, hogy a DVD-írók a notebook piacon a CD-írókhoz hasonlóan nagy karrierre számíthatnak.

A Toshiba tehát a napokban megkezdte annak a közelmúltban bejelentett Satellite 5205-S703 típusjelzésű notebooknak a forgalmazását, mely többek között DVD-R/DVD-RW meghajtóval is el van látva. A 2699 dolláros (~670e Ft) alapáron kapható, 15,1 colos UXGA kijelzővel szerelt modellben ezenkívül egy 2 GHz-es működési frekvenciájú Intel Pentium 4-M processzor, 512 MB SDRAM memória, egy 60 GB kapacitású merevlemez, egy 64 MB memóriával ellátott Nvidia GeForce4 460 Go típusú grafikus megoldás, három USB 2.0 port, valamint egy FireWire port található. Az újdonságra a Toshiba a Microsoft-féle Windows XP Home Edition operációs rendszert telepíti fel.

A Sony kínálatában jelen pillanatban két DVD-írós hordozható számítógép található. Mindkét 16,1 colos képátlójú LCD kijelzővel szerelt modellben 2 GHz-es frekvenciájú Intel Pentium 4-M processzor és 512 MB memória kapott helyet, azonban míg a 2500 dolláros (~620e Ft) Sony Vaio GRX670-ben egy 40 GB-os, addig a 2800 dolláros (~695e Ft) Sony Vaio GRX690-ben egy 60 GB-os merevlemez található.

Az elmúlt hónapokban meredeken zuhant a DVD-írók ára, hiszen míg nem is olyan rég még 1000 dollárt kellett kifizetni egy-egy jobb minőségű DVD-íróért, addig manapság már 300 dollár alatti áron is hazavihetők a legújabb DVD-írók. Ugyanez elmondható az írható DVD lemezekkel kapcsolatban is, ugyanis ezen lemezek ára rövid időn belül ötödére, 25 dolláról 5 dollárra csökkent. Az idei év végén egyébként várhatóan már minden harmadik új asztali számítógépben helyet fog kapni egy DVD-író.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!