JohnnyCage

Samsung: ARM chip 1 GHz felett

A dél-koreai elektronikai óriás Samsung egy olyan processzormagot mutatott be a Microprocessor Forum konferencián, amely az ARM alapú chipek közül elsőként lépte át az 1 GHz-es órajel határt.

A Samsung Electronics új chipje akár 1,2 GHz-es órajelen is működtethető, amely egyedülálló a beágyazott rendszerekhez készülő ARM chipek körében. Jim Cheon Kim, a Samsung processzor architektúra laboratóriumának igazgatója elmondta, a Halla kódnévre hallgató mag Dél-Korea legmagasabb hegycsúcsáról kapta nevét. Cheon Kim szerint a Halla lábkompatibilis az ARM1021E processzorokkal, de jelentős teljesítménytöbbletre képes az Intel ARM-alapú XScale chipjeihez képest.

A vezető úgy véli, a társaság az új chipek kifejlesztésénél nagyszerűen tudta alkalmazni az Alpha processzorok gyártása során szerzett tapasztalatát, és a Halla magba be is került a társaság összes kapcsolódó újítása. Az 1,2 GHz elérésében elsősorban az áramkörök működési sebességének jelentős felgyorsítása játszott szerepet, enélkül ugyanis aliga lett volna átléphető az 1 GHz-es határ, mondta Cheon Kim.

Az ARM magok képezik a világ legnagyobb számban licenszelt, és legáltalánosabban alkalmazott beágyazott chipjeit, amelyek számos különféle alkalmazási területen is megtalálhatók. Cheon Kim úgy véli, a Samsung új chipjeinek elsősorban a Pocket PC-alapú PDA kéziszámítógépekben, illetve a digitális televíziókban lehet sikere. A Halla első mintapéldányai a jövő év harmadik negyedére várhatók.

A Samsung az 1,2 GHz eléréséhez teljesen áttervezte a chipek áramköri kialakítását, illetve a vezérlő logikát, és dinamikus áramköröket épített a kritikus területekre. A 130 nm-es csíkszélességgel készülő chip 1,2 GHz-en mindössze 1,8 wattot fogyaszt, amely fogyasztás 800 MHz-en 550 milliwattra csökken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!