Franczy

Elkészült az Xbox-Linux

Egy programozókból álló csoport a napokban kiadta a nyílt forrású Linux operációs rendszer azon speciálisan módosított változatát, mely minden további nélkül használható a Microsoft-féle Xbox játékkonzolon, és amely konzol az említett operációs rendszernek köszönhetően teljes értékű személyi számítógéppé alakítható. A h07.org nevezetű német fejlesztőcsapat a speciális Xbox-Linux disztribúciót a MandrakeSoft Mandrake 9.0 Linux alapjaira építkezve készítették el.

Az Xbox-Linux fejlesztési projekt nemrégiben azzal a céllal indult útjára, hogy a nyílt forrású Linux operációs rendszert meghonosítsa az ilyen jellegű szoftverek esküdt ellenségének tekintett Microsoft első játékkonzolján, az Xbox-on. Mint ismeretes, az Xbox nem más, mint egy nagymértékben PC-alapokon nyugvó játékgép, így például elmondható, hogy többek közt egy 733 MHz-es működési frekvenciával rendelkező Pentium III processzor, egy Nvidia gyártmányú grafikuschip, 64 MB memória és egy 8 GB kapacitású merevlemez található meg benne.

A német fejlesztőcsapat tagjai elmondták, hogy a konzol USB portjának köszönhetően a PC-s billentyűzetek és egerek könnyedén csatlakoztathatók az Xbox-ra, azonban az Xbox-Linux operációs rendszer telepítéséhez és futtatásához ezenkívül szükség van még egy speciális, úgynevezett modifikációs chipre, melyet a konzol alaplapjára kell beszerelni. Az operációs rendszer 350 MB-os telepítőkészlete a fejlesztők szerint nagymértékben hasonlít a nemrégiben megjelent Mandrake 9.0 Linux-ra, így többek közt megtalálható benne a Gnome és a KDE grafikus környezet, valamint az OpenOffice.org, a Gimp, az Evolution és a Mozilla szoftver.

A német fejlesztők külön felhívták a figyelmet arra, hogy az említett modifikációs chipek Xbox konzolokban történő használata Európában abban az esetben nem ütközik törvénybe, ha a felhasználók csak és kizárólag az Xbox-Linux operációs szoftvert futtatják a segítségével, vagyis nem játszanak illegálisan lemásolt játékszoftverekkel. Jelen pillanatban egyébként gőzerővel folyik egy olyan speciális ROM fejlesztése, mely már egyetlen sor Microsoft programkódot sem tartalmaz, és amely nem teszi lehetővé a kalózszoftverek használatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Johann #12
    Hát igen, ha az MS annak idején nem PC alapra építi a konzolját, akkor most nem lenne ebböl semmi!
    Bár... a Linux elég sok procin képes müködni! :)

    Érdekes hogy PS2-n még nem futott más rendszer, vagy rosszul tudom? :)
  • CAD #8
    Igy van veszel egy x boxot, ra ezt a fucmot es hajra valamilyen szintu szerver... mondjuk igen, kohom komolyabb celokra nem hasznalhato, de azert nemrosz 1-2 dologra...
  • Gabest #4
    Tv-n mit látni ebből? Nem túl homályos?