Franczy

Készülőben a grafikuskártyák DDR II szabványa

Különböző források szerint a JEDEC bizottsága jelenleg azzal foglalatoskodik, hogy létrehozza a grafikuskártyák DDR II memóriaszabványát. Most tehát minden jel arra mutat, hogy a DDR II memóriák hamarosan a grafikuskártyák piacára is be fognak törni. Többek közt ezt igazolják az ATI Technologies és az Nvidia Corporation munkatársainak azon kijelentései, melyek szerint mindkét vezető grafikuschip gyártó készen áll az új típusú memóriák támogatására, és amennyiben hamarosan sor kerül a videokártyákra szerelhető DDR II memóriák szabványosítására, akár már hónapokon belül megjelenhetnek az első, ilyen új memóriákat felvonultató grafikuskártyák.

Egyes források szerint a grafikuschipek, illetve videokártyák gyártásával foglalkozó cégek megpróbálják elérni a JEDEC-nél, hogy a grafikuskártyák DDR II memóriaszabványa mihamarabb készüljön el, ugyanis a gyártók állítólagosan már alig várják, hogy piacra dobhassák DDR II memóriával szerelt vadonatúj termékeiket. JEDEC-hez közelálló források szerint bár a szervezet mindent megtesz annak érdekében, hogy az említett memóriaszabvány mihamarabb elkészüljön, hiba lenne abban reménykedni, hogy a szabvány végleges változata még az idei évben napvilágra fog kerülni. Erre leghamarabb valószínűleg a jövő év elején kerülhet majd sor.

Szakértők szerint elképzelhető, hogy az ATI Technologies és az Nvidia olyannyira türelmetlen DDR II ügyben, hogy még az előtt piacra dobják DDR II memóriákkal szerelt újdonságaikat, hogy a DDR II szabványt a JEDEC testülete véglegesítené. Mindez úgy lehetséges, hogy a gyártók saját maguk kialakítják a megfelelő DDR II interfészeket, valamint legyártatják, majd pedig letesztelik a grafikuskártyákra szánt újgenerációs DDR memóriákat.

A legfrissebb információk szerint nemrégiben a Samsung, az Elpida és az Infineon is megkezdte a 800 (2 x 400) MHz-es, illetve 1000 (2 x 500) MHz-es működési frekvenciával rendelkező DDR II memóriachipek próbagyártását, és ha minden jól megy, akkor ezen chipek sorozatgyártása már a jövő év legelején megkezdődhet. Az Nvidia az NV30 mellé eredetileg DDR II memóriát kívánt tenni, erre a párosításra azonban a közeljövőben várhatóan nem fog sor kerülni, az ATI Technologies-ról pedig annyit tudni, hogy nemrégiben elkészítette saját DDR II memóriavezérlőjét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!