JohnnyCage

2,5 GHz-en debütál a 8. generációs Athlon

A HotChips konferencián napvilágot látott információk szerint az AMD Clawhammer magra épülő 8. generációs Athlon processzora 2,5 GHz-es induló órajelen kerül forgalomba.

A Clawhammer fejlesztési kódnevet viselő következő generációs Athlon chip órajele kezdetben 2,5 GHz lesz, közölte Joe Osha, a Merrill Lynch & Co. Inc. egyik elemzője a HotChips konferencián, csütörtökön. Ez valamivel alacsonyabb, mint a rivális Intel Pentium 4 processzorainak közeljövőben várható maximális órajele, ami azonban még nem jelenti azt, hogy a K8-as processzor valós teljesítménye is elmaradna a Pentium 4-től.

A jelenlegi Athlon XP processzorok hozzávetőleg a náluk 400 - 500 MHz-cel nagyobb órajelű Northwood Pentium 4-es chipekkel teljesítenek egyformán. Ezért vezette be az AMD a jólismert modellszámozási rendszert, amelyet a x86-64 architektúrára épülő Hammer processzorok is örökölni fognak.

Az AMD 8. generációs processzorai a várakozások szerint azonban új eljárás szerint kapják majd modelljelzésüket. Korábbi hírek szerint az első Clawhammer processzor a 3400+ jelzést fogja viselni, amely a 2500 MHz-es valós órajel mellett azt jelentené, hogy a chip hozzávetőleg az 1 GHz-cel magasabb órajelű Pentium 4 teljesítményére képes.

Az AMD Clawhammer processzorainak magmérete Osha szerint alig 2 - 3 százalékkal lesz nagyobb, mint a jelenlegi x86-os chipeké. Mindez azt jelenti, hogy a 8. generációs Athlon chipek előállítási költségei alacsonyan maradhatnak, ami jótékony hatással lehet a piaci elterjedésre. Az elemző szerint a Hammer család szerverekbe szánt modellje, az Opteron elsősorban az Intel Xeon processzorok riválisa lesz, és az AMD nem az Itanium processzorok versenytársának szánja a chipeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #24
    "sztem stabilabbak 4-5%al."
    1: ez nem igaz. bár AMDs vagyok, de nem kell a másikat hamis állításokkal fikázni.
    2: te hogyan tudod lemérni a stabilságot, hogyha még %ban is meg tudod adni? egy ilyen skála nagyon sokat segítene nekem, lécci oszd meg velem ezt...
  • Cölöpverő #19
    LOL...:)
  • Lammer #18
    Blax:
    Szerintem a faeke az egy mezőgazdasági eszkösz!
    LOLOLOLOLOL
  • gz8 #17
    Előbb tanulj meg helyesen írni, szedj magadra egy kis jómodort, aztán regisztráld csak magad!
  • Rive #15
    http://www.supergamez.hu/forumregisztracio.php
  • Rive #12
    Erre vannak a regisztrációs lehetőségek. Szóval: ha egy regisztrált NICK panaszkodik lopkodásra, annak van helye. Unregként mindenki azt ír, amit akar: a többiek meg úgy minősítik, ahogy akarják.
  • Close #10
    Hát nekem tök mindegy, hogy AMD, avagy P4... szakítson, mint állat a gépen. .-)))
  • Rive #9
    Nem csak a Tom's égeti magát errefelé, vannak mások is...
  • Lt. Stinger #5
    Most nem azé' mondom, de a 2,8-as 533 FBS-s Northwood azt olvastam hogy a tesztek többségében leveri a 166-os FSBre húzott 3400+-nak megfelelő órajelű Thoroughbred B-t. Ajánlom figyelmetekbe: http://www.tomshardware.com/cpu/02q3/020826/p4_2800-00.html

    Én Inteles vagyok (tudhatjátok ^^) de elismerem a konkurencia erejét. Én azt hittem hogy a Thoroughbred megszorongatja majd a Northwoodokat, olyan nagy várakozás övezte. Amikor az "A" tesztjét megláttam kitört belőlem a röhögés. A "B" már azért jobb, de még mindíg egy kis hátrányban van. Ezek után NAGYON kíváncsi vagyok az Opteronra.
  • Vízipók #2
    Remélem bejön nekik.:-)